Újra megnyitják a bezárt nyilvános vécéket Budapesten

Vágólapra másolva!
Tizenegy, korábban bezárt nyilvános vécé nyitott meg újra Budapesten, mióta a Fővárosi Csatornázási Művek átvette azok üzemeltetését. A társaság azt ígéri: egy-két éven belül látványos javulást lehet majd tapasztalni a fővárosi vécék számában és színvonalában.
Vágólapra másolva!

Kulturált nyilvános illemhelyek nyíltak és fognak még megnyílni a jövőben az után, hogy a Fővárosi Csatornázási Művek (FCSM) hivatalosan átvette a hálózat üzemeltetését - közölte kedden az FCSM. A budapesti nyilvános vécéket korábban 14 éven át az IL-NET Kht. üzemeltette. A Fővárosi Közgyűlés egy évvel ezelőtt döntött úgy, hogy az FCSM-nek adja át az üzemeltetést, de a munka megkezdéséhez meg kellett várni, amíg végelszámolással megszűnik az IL-NET Kht.

A csatornázási művek szerint a fővárosi vécék állapota mára tarthatatlanná vált, az 1996-ban még 112 működő és nyitva tartó illemhelyből mára 74 maradt csupán, ezeknek is csak a fele üzemképes. Mióta az üzemeltetés ténylegesen átvették, az FCSM közleménye szerint már 11 helyen tették használhatóvá és nyitották meg az eddig lezárt vécéket. A korábban bezárt vécék újranyitását az FCSM először a viszonylag jobb állapotban lévő, kisebb költséggel működőképessé tehető helyiségekkel kezdi. A turisztikai szezon kezdetekor megnyitott a vécé a budai Várban, a Hunyadi János úton, a nyári tömegrendezvények kezdetén pedig a Városligetben is. A tömegközlekedési csomópontoknál levő vécék közül például a Nagymező utcai, a Szondi utca és a Teréz körút sarkánál levő, a Móricz Zsigmond körtéri, valamint a Kosztolányi Dezső téri nyitott ki.

Az FCSM közleménye szerint ezután közbeszerzési eljárást írnak ki a további felújításokra, a munkálatok sorrendjét ekkor is a vécék elhelyezkedése határozza majd meg, először a forgalmas, központi területeken nyitnak ki újra a vécék. A csatornázási művek azt ígéri: a harmadik ütemben megnövelik majd a vécék számát: legalább harminc újat helyeznek üzembe. Az új illemhelyek közt a Nyugat-Európában már bevált, kompakt pavilonok is lesznek, amelyek előnye, hogy a hagyományos helyiségeknél gyorsabban és egyszerűbben üzembe helyezhetők, ráadásul a modern technikának köszönhetően különösen higiénikusak is - áll a közleményben.

Az FCSM azt tervezi, hogy a víz- és energiatakarékos, a korszerű higiéniai előírásoknak megfelelő megoldásokat helyezik majd előtérbe, "legyen szó akár érintésvezérelt vízöblítésről vagy UV-fénnyel történő fertőtlenítésről". A munkálatok a közlemény szerint összességében több százmillió forintos költséget jelentenek, ezt az FCSM saját forrásaiból finanszírozza. A közleményben az áll: a társaság tervei szerint egy-két éven belül látványos javulás lesz tapasztalható, és körülbelül négy év múlva újra száz, európai színvonalú nyilvános vécé lesz Budapesten.