Benyomultak a polgármesteri hivatalba a felsőzsolcai tüntetők

Vágólapra másolva!
Tüntettek a felsőzsolcai árvízkárosult családok a helyi polgármesteri hivatal előtt. A demonstráción mintegy kétszázan vettek részt, egy embert állítottak elő rendzavarásért. A tüntetők szerint az önkormányzat nem törődött velük árvíz idején, miközben visszatartja az azóta érkezett adományokat.
Vágólapra másolva!

A helyi lakosok tüntetést szerveztek szerdán a felsőzsolcai polgármesteri hivatal elé. Az árvíz sújtotta településen tartott demonstráción mintegy kétszázan vettek részt - közölte a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei rendőrség. Az MTI szerint a demonstrálóknak nem volt szószólójuk, nem fogalmaztak meg petíciót, és többen közülük sírva fakadtak elkeseredésükben.

A csendesnek indult tüntetés akkor vált hangossá, amikor a résztvevőkben tudatosult, hogy a város vezetői közül senki nem megy ki közéjük. Az MTI információi szerint a polgármester Miskolcon, a megyeházán tárgyalt éppen, Felsőzsolca újjáépítésének ügyében. Ekkor többen a polgármester lemondását követelték, majd sokan benyomultak a polgármesteri hivatalba, a biztonsági emberek felszólítására azonban visszatértek az épület elé.

A rendőrség szerint a tüntetés közben a felsőzsolcai aljegyző jelent meg a lépcsőn, és közölte, hogy hogy aki ügyfélfogadás miatt vár, egyesével bemehet az épületbe. Ekkor ment be mintegy húsz-harminc tüntető a hivatal előterébe, de a rendőrök felszólították őket, hogy hagyják el az épületet, mert csak a hivatal épülete előtt szabad tüntetni. Erre a tüntetők visszatértek az épület elé. A helyszínen egy 24 éves felsőzsolcai férfit állítottak elő, a rendőrség szerint "rendzavarás tovább folytatása miatt".

Forrás: MTI
A hivatalba is bementek a tüntetők

A tüntetők többek között az önkormányzat feloszlatását követelik, mert szerintük a vezetés nem nyújtott elég segítséget a lakosságnak az árvíz idején, és nem törődött velük. Az önkormányzattól nem kaptak előre figyelmeztetést, ezért nem tudtak felkészülni az árvízre, jelenleg viszont nem osztják ki nekik azokat az adományokat, amelyekkel tele vannak az önkormányzat raktárai - olvasható a tüntetők közleményében, amelyet a Borsod Online közöl. Ez utóbbi miatt pontos elszámolást várnak az állami és civil szervezetektől érkezett segélyekről, adományokról.

A Miskolchoz közeli, több mint hétezer lakosú Felsőzsolcán a júniusi árvíz miatt mintegy száznyolcvan ház dőlt össze, a település 2200 lakóingatlanából 1800 sérült meg, az árvíz több mint ötezer embernek okozott kárt.

Az árvízkárosultak még hétfőn egy 12 pontos követeléslistát adtak át Kovács Zoltán kommunikációs államtitkárnak és Nagy Anna kormányszóvivőnek. Ebben többek között árvízvédelmi terv elkészítését, egy újjáépítésért felelős kormánybiztos kinevezését kérik. A követelések között az is szerepelt, hogy Felsőzsolca jelenlegi városvezetését váltsák le alkalmatlanság miatt