A kísérletező oktatáspolitikát bírálta Schmitt egy tanévnyitón

Vágólapra másolva!
A korábbi kormányok oktatáspolitikáját bírálta a sümegi tanévnyitón Schmitt Pál köztársasági elnök. Az államfő az ünnepségen arról is beszélt, hogy a szellemi tudás mellett az erős, sportos fizikum is fontos. A tanévnyitó után kosár- és futballabdákat ajándékozott a helyi általános iskolának.
Vágólapra másolva!

"Hiszek benne, hogy Magyarországon ma új lelkület járja át a közösségeket, bizakodóbb, reménykedőbb" - mondta Schmitt Pál köztársasági elnök kedden Sümegen, a városi tanévnyitó ünnepségen mintegy ezer diák és felnőtt jelenlétében.

A köztársasági elnök szerint az elmúlt években az iskolák, a pedagógusok gyakran érezhették úgy, hogy "kísérleteznek velük". Schmitt a tanévnyitó ünnepségen arról beszélt, hogy a korábbi kormányok újabbnál újabb ötletekkel álltak elő, és oktatási reformnak nevezték a "lefelé igazodást", a lazítást, közben pedig alig esett szó a lényegről: a tudásról, a műveltségről, az erkölcsről, a követelményekről, magáról a nevelésről. Az államfő szerint az ország hálás lehet azoknak a pedagógusoknak, akik "az osztálytermek ajtaját belülről becsukva képesek voltak kívül hagyni ezt a zűrzavart".

Schmitt Pál ünnepi beszédében a tanulás mellett a sportolás fontosságára hívta fel a figyelmet, idézve az olimpiai mondást: "gyorsabban, magasabbra, erősebben". Az egykori olimpiai bajnok államfő szerint fontos, hogy ne csak szellemi tudásban, hanem fizikumban is erősek legyenek a magyar diákok. "Annyit érsz, amennyit tudsz, s csak akarattal, szorgalommal, tanulással lehet célt érni" - figyelmeztette a jelenlévő fiatalokat a köztársasági elnök.

Schmitt az ünnepséget követően felavatta a 300 millió forintos költséggel felújított helyi általános iskola épületét, új tornatermét és sportudvarát, majd beszélgetett a diákokkal, illetőleg az igazgató tájékoztatást adott az államfőnek a tanintézetben folyó munkáról. A köztársasági elnök ajándékként röplabdákat, kosár- és futballabdákat adott át az iskolának.