Romastratégiát ígér az EU-elnökségre Orbán

2010.09.16. 22:52

Romastratégiát kell kidolgoznia az EU-nak, és ezzel a feladattal Magyarországnak kell foglalkoznia a jövő év első felében, amikor az EU soros elnöki tisztét látja majd el - mondta Orbán Viktor kormányfő.

Saját romastratégiát kell kidolgoznia az uniónak, és ezzel a feladattal Magyarországnak kell foglalkoznia a jövő év első felében, amikor az EU soros elnöki tisztét látja majd el - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Brüsszelben, az EU-csúcstalálkozó után tartott sajtótájékoztatóján.

Orbán közölte: az Európai Néppárton belül másfél éve képviseli azt az álláspontot, hogy a Néppárt játsszon vezető szerepet ennek a stratégiának a kialakításában. "Most úgy tűnik, hogy ez a munka felgyorsul" - mondta, és a magyar elnökség fontos feladatának nevezte "az ügy sürgősségéhez igazodó, gyorsan elkészülő romastratégiát".

A csütörtöki csúcstalálkozó előre nem tervezett témájává vált a romaprobléma, miután az Európai Bizottság igazságügyi biztosa kötelességszegési eljárást helyezett kilátásba Franciaországgal szemben a romák kitoloncolása miatt. A franciák felháborodta Viviane Reding EU-biztos azon kijelentésén, miszerint nem gondolta volna, hogy a második világháború után Európában valaha még egyszer előfordul embereknek a származásuk miatti kitoloncolása.

A magyar kormányfő a vitáról azt mondta: egyfelől komolyan kell venni az uniós irányelveket, és ezek egyike biztosítja a személyek szabad mozgását. Másfelől e jog érvényesítéséhez bizonyos feltételeket is teljesíteni kell: a szabad mozgás joga nem korlátlan, hanem szabályozott jog. Szerinte, amit a franciák csinálnak, az nem más, mint e feltételek betartatása.

Orbán hozzátette: a romaprobléma európai jellegű gond, és ezért európai megoldásra van szükség. Az eddig alkalmazott mechanizmusok - mondta - nem bizonyultak hatékonyaknak, a romáknak szánt támogatásoknak csak egy kis része éri el ténylegesen magukat a romákat.

KAPCSOLÓDÓ CIKK