Rágóról és cukkiniről szóló szerződés miatt szarháziztak a parlamentben

Vágólapra másolva!
Többek között a friss és fagyasztott nagyszemű durbincs és cukkini, illetve a rágógumi kereskedésének szabályairól szól az a szerződés, amely miatt durva vita alakult ki hétfőn a parlamentben. A törvény egy az Európai Unió és Izrael közötti társulási szerződést ültet át a magyar jogba. A Jobbik képviselői szerint a szerződés gyanús.
Vágólapra másolva!

Nagyrészt kereskedelmi és vámszabályokat tartalmaz az a közel hatszáz oldalas társulási szerződés, amelynek hétfői tárgyalása szitkozódásig fajult a parlamentben. A társulási szerződést az Európai Közösségek és tagállamaik kötötték Izraellel, a bevezető szerint azzal az óhajjal, hogy a szerződő felek között rendszeres politikai párbeszéd jöjjön létre és fejlődjön a közös érdekű, kétoldalú és nemzetközi szerződésekről.

A megállapodás célja ezenkívül az, hogy erősítse az együttműködést az országok között, és többek között az áruk és szolgálatatások kereskedelmének bővítésével és a letelepedési jog kölcsönös liberalizálásával segítse az országok gazdasági fejlődését. A szerződés a politikai célok között rögzíti, hogy a párbeszéd erősítésével próbálják javítani a regionális biztonságot és a stabilitást.

Az 564 oldalas dokumentum első három oldala foglalkozik a társulás politikai céljaival, a legnagyobb része kereskedelmi és vámszabályokat tárgyal nagyon részletesen, sok táblázattal és melléklettel. Ezekből kiderül például az, milyen feltételekkel lehet friss és fagyaszott nagyszemű dubrinccsal, más tengeri halakkal, zölségekkel, gyümölcsökkel, élő állatokkal, rágógumival és ipari termékekkel kereskedni. A szerződés azt is rögzíti, hogyan kell feltüntetni az árukon a származási országot.

Az EU-szerződést a Jobbik több politikusa is támadta, Vona Gábor pártelnök a vitában azt mondta, hogy a kormány "valamit el akar titkolni" a szerződéssel kapcsolatban. Vona egy magyar-izraeli kapcsolatokat vizsgáló parlamenti bizottság létrehozását indítványozta, és arról beszélt, hogy a "holokauszt-ipar" igazságtalanul vádolja pártját antiszemitizmussal. Vona kijelentésére az MSZP-s Bárándy Gergely felvetette, hogy meg kellene vizsgálni a Vona Gábor elleni büntetőfeljelentés szükségességét. A jobbikos Pörzse Sándor bekiabálva szarházinak nevezte az MSZP-seket, mire késő este összeült a házbizottság (a vitáról ebben a cikkünkben olvashat részletesen).

A bekiabálások és a vita után az országgyűlés végül 306 igen szavazattal elfogadta a megállapodást, a jobbikos nemmel szavaztak, az LMP-frakció hét tagja pedig tartózkodott a szavazásnál.