Lázár szerint ideiglenes megoldás az Ab korlátozása

Vágólapra másolva!
Csak a következő alkotmányig tartó ideiglenes megoldás az Alkotmánybíróság jogainak megnyirbálása és a 98 százalékos különadó is - mondta egy kedd esti rádióműsorban a Fidesz frakcióvezetője. Lázár János szerint azért kell mindenképpen átvinni az alkotmánymódosítást, mert anélkül a Fidesz elveszítené választói bizalmát. A politikus arról is beszélt, hogy egyéni számlákat fognak kialakítani az állami nyugdíjpénztárakban, és hogy a költségvetést nem sikerült a kormány szája íze szerint megalkotni.
Vágólapra másolva!

"Az új alkotmányt már nem fogjuk minden nap módosítani, de most rendkívüli időben rendkívüli eszközökre van szükség" - ezzel indokolta az Alkotmánybíróságot korlátozó javaslatát Lázár János Fidesz-frakcióvezető kedd este az Inforádió Aréna című műsorában. Lázár arról beszélt, hogy most azonnali cselekvést vár tőlük az ország, a kormány "problémából problémába, csapásból csapásba kevergőzik", és ezért nyúl hozzá olyan alkotmányos kérdésekhez, amelyek egy-egy probléma, egy-egy ügy megoldását segítik. Mindez azonban "ideiglenes megoldás", amely csak jövő áprilisig, májusig szól, akkor ugyanis helyére lép az új alkotmány.

Lázár egyaránt ideiglenes megoldásnak nevezte a több milliós végkielégítések 98 százalékos különadóját, és az ennek érdekében javasolt alkotmánymódosítást, amely az Alkotmánybíróság jogköreit korlátozná. "Gyorsan kellett rendezni, hogy mi lesz azokkal a pénzekkel" - magyarázta a sietséget, majd hozzátette: választási ígéret volt a nagy végkielégítési pénzek visszaszerzése, ezért az első sikertelen próbálkozás után személyesen kereste fel Orbán Viktor miniszterelnököt az ügyben. Lázár úgy vélte, hogy ha a kormány ráhagyja az Ab-re a törvény megsemmisítését, és egyszerűen "széttárja a kezét", az "nagyon súlyos bizalomvesztéshez vezetett volna".

A Fidesz frakcióvezetője arról is beszélt, hogy szerinte nem gyengíti a demokráciát az Ab korlátozása, hiszen azzal egy választási ígéretet teljesítenek: "egy választási ígéret betartása sose gyengíti, inkább erősíti a demokráciát" - fogalmazott. Hozzátette: ő úgy gondolja, hogy Magyarországot a "többségi demokrácia" felé kell mozdítani, ahol nincs szükség annyi demokratikus fékre és ellensúlyra, mint az elmúlt 20 évben. "Húsz évvel a demokrácia kialakulása után el lehet indulni a nagyobb választói felelősség irányába: ha az emberek valakire rábízzák az országot, viseljék a következményeit, és négy év múlva, ha nem tetszik, majd elzavarnak bennünket" - mondta.

Nyugdíjpénztárak, költségvetés és oktatás

Lázár a kormány nyugdíjpénztárakra vonatkozó terveiről azt mondta, hogy az állami nyugdíjpénztárakban is egyéni számlákat tart szükségesnek. "A kormány szeretné meggyőzni az embereket arról, hogy az államnál nagyobb biztonságban van a pénzük, de csak úgy lehet őket átcsábítani, ha felkínáljuk nekik az egyéni számlákat" - mondta. A frakcióvezető szerint egy új rendszert kell ehhez felépíteni, hogy az állami rendszerben is követhetőek legyenek az egyéni befizetések. Ehhez a nyugdíjbiztosítónak azonnali lépéseket kell tenni - mondta hozzátéve, hogy mindezzel Orbán Viktor is egyetért, és a kérdést "heteken belül rendezni kell".

A jövő évi költségvetésre érkezett kritikákat Lázár azzal hárította, hogy az idei még "egy determinált költségvetés", a belső szerkezetét nem volt idejük megváltoztatni. "Választási évben egy új kormány nincs abban a helyzetben, hogy a saját szája íze szerint nyújtson be költségvetést" - fogalmazott. Ezért a politikus szerint a legfontosabb eredmény az adórendszerben végbevitt változás, a nagy rendszerek, mint az oktatás vagy a szociális ellátások átalakítása pedig hosszabb időt igényel.

Az oktatással kapcsolatban hozzátette: nem tartja problémának, hogy a fideszes Pokorni Zoltán kedden nyilatkozatban támadta a KDNP-s Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár felsőoktatási terveit, mert a szakmai vita szerinte előre visz. "Szőnyeg alá lehetne söpörni ezt [a vitát] hatalmi szóval, azt is meg lehetne oldani, de szerintem nem ez a jövő útja" - mondta.