Egy püspök szólt Schmitt hivatalának az alkotmány-javaslat hibáiról

Vágólapra másolva!
Hetekkel korábban figyelmeztette Balás Béla kaposvári püspök Schmitt Pál államfő hivatalát arra, hogy hibák vannak az új alkotmányról szóló javaslatban - írja a Hvg.hu. A szövegben számos helyesírási hiba és fogalmi tévedés volt, Schmitt hivatalvezetője azt állította, az államfő és ő maga sem látta az őt kínos helyzetbe hozó dokumentumot. A Hvg.hu szerint a püspököt Schmitt hivatala kérte fel az anyag véleményezésére.
Vágólapra másolva!

"Kérjenek fel teológus szakértőket, illetve legyen az egész műnek nyelvhelyességi gondozója is" - ezt javasolta Schmitt Pál államfő hivatalának Balás Béla kaposvári püspök, a Hvg.hu szerint már hetekkel ezelőtt. A katolikus főpapot az államfő hivatala kérte meg arra, hogy véleményezze a köztársasági elnöknek a készülő alkotmányhoz íródott javaslatait. A portál a püspök leveléből közölt részleteket.

A Schmitt javaslatait tartalmazó, az Alkotmány-előkészítő eseti bizottsághoz eljuttatott anyag hibái kínos helyzetbe hozták az államfőt és hivatalát. Mint az [origo] korábban megírta, a szövegben Schmitték Isten országáról, a Sátán birodalmáról és az alkotmányozó hatalom isteni eredetéről értekeztek. A gondolatmenetben a helyesírási hibák mellett fogalmi félreértés is volt, a szöveg egy helyütt összekeverte az örök tökéletességet jelentő abszolútumot az egyetemi végbizonyítványt jelentő abszolutóriummal. Eszerint ugyanis a hatalom birtokosai Istentől kapták a hatalmukat, mert "az abszolutórium felett is Istennek van hatalma". Az dokumentumot még múlt pénteken eltávolították az internetről, az [origo] megkeresésére pedig nem reagáltak.

Utólag a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője, Kiss Norbert úgy magyarázta az esetet, hogy Schmitt nem is látta a javaslatot. Kiss azt állította, ő sem ismerte a dokumentumot. Szerinte Schmitt Pál tájékoztatást kért tőle, miként fordulhatott elő az, hogy ő és Kiss Norbert tudta nélkül nyilvánosságra került egy "jó szándékkal is dolgozatnak nevezhető anyag". Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - jelentette ki Kiss Norbert.

A Hvg.hu szerint azonban Schmitt hivatalának tudnia kellett arról, hogy a szövegben - helyesírási, fogalmi és gondolatmenetbeli - hibák vannak. Balás Béla püspök ugyanis többek között óva intette Schmittéket attól, hogy az alkotmányozás jogát istentől eredeztessék. "Az új magyar alkotmány előkészítésekor politikai, vallási feszültséget gerjesztenénk, továbbá időt, erőt veszítenénk, ha nem vennénk figyelembe az elmúlt évszázadok változásait" - írta a püspök. Hozzátette, "a szeretet azt diktálja, hogy értékeinket, hagyományainkat fordítsuk le a világ által beszélt új nyelvre (...), mert az ősi szabályozás betű szerinti folytatása ma sokak számára nemcsak érthetetlen, hanem fenyegető is".