Pénzért adott érzéstelenítő miatt gyanúsítanak orvosokat

Vágólapra másolva!
A rendőrség szerint 2 szülésznő és 14 orvos vesztegetést követett el, amikor külön pénzt kértek az érzéstelenítőért a szülő nőktől a Honvédkórházban. Az intézmény orvosigazgatója szerint nekik tűnt fel először a visszaélés, ők tettek feljelentést, és fegyelmi vizsgálatot is indítottak. 
Vágólapra másolva!

Összesen 16 embert, szülésznőket és orvosokat gyanúsít a rendőrség az Állami Egészségügyi Központban, vagyis a Honvédkórházban egy vesztegetési ügyben - közölte az RTL Klub Híradója. A gyanú szerint a kórház nőgyógyászatán 5-10 ezer forintot kértek az epidurális, vagyis a gerincbe adott érzéstelenítőért a szülő nőktől, pedig az ingyenesen járna, ha szükség van rá.

A nyomozás már két éve tart, a csatorna 2008 novemberében számolt be először arról, hogy több kismamától is pénzt kértek az érzéstelenítőért. A nyomozás a kórház akkori főigazgatójának feljelentése alapján indult, de a kórház vezetősége szombaton nyilatkozott először az ügyről. Bazsó Péter, az intézmény orvosigazgatója azt mondta: a kórház egyik belső ellenőrzésénél derült ki, hogy a szülés során a gerincbe adott érzéstelenítésért külön hálapénzt kértek.

A nyomozás során több száz nőt hallgattak meg tanúként. Először a katonai ügyészség kezdett nyomozni, de mivel katona nem volt érintett, a nyomozást a Fővárosi Főügyészségnek, ők pedig a rendőrségnek továbbították. Vesztegetés gyanúja miatt nyomoznak, és még mindig nem fejezték be az eljárást. A rendőrség írásban azt közölte, hogy 2 szülésznőt és 14 orvost gyanúsítanak.

Bazsó Péter azt mondta: őket hivatalosan nem tájékoztatják a nyomozásról, tehát hivatalosan nem tudják kiket gyanúsít a rendőrség. Hozzátette azonban, hogy az ő látókörükbe is kerültek érintettek, és az ügy kirobbanása után fegyelmi eljárások is indultak. Az orvosigazgató azt viszont nem árulta el, hogy ez hány dolgozót érintett.