"Iszonyú gond van" - rekordközelben a belvízzel elöntött terület nagysága

Belvíz, Hódmezővásárhely, 2011. január 10.
Vágólapra másolva!
A Balatonénál hatszor nagyobb terület van víz alatt az országban, és a helyzet tovább romlik az enyhe időjárás miatt. Ha újabb csapadék jön, akkor az 1999-2000-es belvízrekord is megdőlhet, ami már komoly károkat okozna ipari létesítményekben és utakban. A belvíz több megyében tönkreteheti a mezőgazdasági termelést, néhány településen pedig az okozhat gondot, hogy a magas vízállás kimossa a pöcegödröket, ami fertőzésveszélyt okoz.
Vágólapra másolva!

"Egészen biztos, hogy nőni fog a belvízzel elöntött területek nagysága, és elérheti az 1999-2000-es szintet, amely a legnagyobb volt az elmúlt 50-60 évben" - mondta az [origo]-nak Láng István, a vízügyi szolgálat Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője. Láng azt mondta, a becslések szerint jelenleg 370 ezer hektár (3700 négyzetkilométer, amely a Balaton felületének a hatszorosa) a belvízzel borított terület mérete, és nem is kell nagy csapadékmennyiség ahhoz, hogy elérje az 1999-2000-es 450 ezer hektáros szintet.

Láng szerint a mostani olvadás mellett a felmelegedés a hegyekben lévő hóhatárt is feljebb tolta, a felduzzadó folyók pedig csak még tovább súlyosbítják a belvízproblémát. "Már most sem szivárog el a víz, számolni kell azzal, hogy súlyosbodhat a helyzet" - mondta Láng, aki szerint a belvíz a közutakban, vasútvonalakon, ipari létesítményekben is komoly károkat okozhat, ha eléri az 500 ezer hektáros szintet. "Ez olyan, mint az árvíz, csak lassabb. Tavaszig nagyon sok minden történhet" - beszélt a kilátásokról Láng.

Komoly károk a mezőgazdaságban

"Azokon a részeken, amelyek már víz alá kerültek, megfullad az őszi vetés, de a tavaszi vetésekkel is az a probléma, hogy a felázott talaj miatt nem lehet rámenni a munkagépekkel" - mondta Láng, aki szerint egy évig használhatatlanná válnak a belvíz által érintett területek. Szerinte az elöntött területeknél jóval nagyobb részt érint a belvíz által okozott kár, ugyanis ha 5 centiméterre van a víz a talajszinttől, akkor sem tudnak rámenni a munkagépek. Láng úgy tudja, az elöntött rész közel háromszorosa, akár 1 millió hektár is megművelhetetlenné válhat a mezőgazdaság számára.

A legnagyobb gond jelenleg az Alföldön van, különösen Karcag és Kisújszállás térségében, ahol a legmagasabb, harmadfokú készültség van. "60 ezer hektár van víz alatt, közelítünk a 2000-es 74 ezer hektáros rekordhoz" - mondta az [origo]-nak Horváth Béla, a Közép-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság főmérnöke. Szerinte jelenleg kezelhető a helyzet, az ingatlanokat kevésbé veszélyezteti a belvíz, a mezőgazdaságban azonban komoly gondokat okozott.

A Karcag külterületén lévő kertes házak közül több 60-70 centiméteres vízben áll Lévai Kálmán karcagi tűzoltóparancsnok szerint. "Ilyen még nem volt itt" - mondta az [origo]-nak Lévai, aki szerint sok helyen teljesen szivacsossá vált a talaj.

Horváth szerint a megye 20 százaléka víz alatt van, amelyek nagy része mezőgazdasági terület. Akiknek ezen a területen van megművelhető földjük, azok valószínűleg lemondhatnak az idei termésről. Horváth szerint a belvíz különösen azokat a gazdákat viselte meg, akiknek a tavalyi termését is a belvíz tette tönkre. Több helyen trágyadombokat öntött el a víz, Tiszaburán például a kertek alját is elérte a belvíz, ahol emésztőgödrök is víz alá kerültek. "Ha a víz elvonul, fertőtleníteni kell ezeket a területeket hipóval vagy klórmésszel" - mondta Horváth. A szabolcsi Újfehértón - amelyet az alacsony fekvés miatt súlyosan érintett az árvíz - hepatitis ellen oltják be az embereket, mivel az olvadó víz az emésztőgödrök vízszintjét megemelheti, azok kiönthetnek.

"Iszonyú gond van"

Az ország délkeleti részén még soha nem volt ilyen nagy a belvízzel elöntött terület nagysága, amióta feljegyzik a méréseket. A Körös-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság vezetője, Bak Sándor szerint 1953 óta készítenek méréseket, jelenleg 62 ezer hektár borítja az igazgatásuk alá tartozó területet, amely eddig a legnagyobb. Bak szerint ez a mennyiség bőven fog még nőni, de harmadfokú készültség egyelőre sehol sincs. A belvizet szivattyúzással próbálják visszaszorítani, december 1-je óta 228 millió köbméter vizet szivattyúzták át folyókba, csatornákba, ennek a mértékét jól mutatja, hogy az augusztus 31. és december 1. közötti időszakban 20 millió köbmétert szivattyúztak át. Bak szerint a védekezés jól működik, egyelőre semmiben nem szenvednek hiányt.

Forrás: MTI
Hódmezővásárhelyen is házakat fenyeget a belvíz

"Nem hatalmas a tragédia, de iszonyú gond van" - jelentette ki az [origo]-nak Babák Mihály a Dél-Alföld egyik legsúlyosabban érintett városának, Szarvasnak a polgármestere. A város külterületein lévő vizet a város melletti, 37 kilométer hosszú holtágba szivattyúzzák, a Körös holtága azonban decemberben kiöntött, amire emberemlékezet óta nem volt példa a polgármester szerint. Babák azt mondta, a városban egyelőre nincs gond, de a Szarvas külterületén lévő 300-400, vályogházas tanyát veszélyezteti a belvíz. A város külterületén van olyan hely, ahol Babák szerint fél méter magasan áll a víz.

Láng szerint hosszú távon a belvízhelyzet jelentősen javulhat, ugyanis a vízügyi szolgálat hétfőn elkészült jelentése szerint szinkronizálják az eddig külön működtetett csatornákat. Korábban előfordult, hogy egy csatorna egyik szakasza el volt tömítve, és emiatt az egészet nem lehetett használni, de Láng szerint a mostani jelentés alapján ilyen nem fog előfordulni, és a jelenleginél sokkal hatékonyabban kezelik majd a belvízhelyzetet. A jelentés szintén tartalmaz egy olyan részt Láng szerint, amely hasznosítaná azt a 100 ezer hektárnyi területet, amelyet minden évben elönt a belvíz.