Az ombudsman szerint jogellenes a kukásedényekért bérleti díjat kérni

Vágólapra másolva!
Nem egyértelmű és szabályozatlan az ombudsman szerint a fővárosi szemétszállításra vonatkozó szabályozás. Szabó Máté egy panaszos megkeresésére azt kifogásolta, hogy a közszolgáltató a saját hatáskörében jogellenesen állapítja meg a kukásedények bérleti díját.
Vágólapra másolva!

Az ombudsman szerint jogellenes, hogy a fővárosi ingatlantulajdonosoknak a kukásedények bérleti díját is ki kell fizetniük a szemétszállítás díján kívül. Szabó Máté egy panaszos kifogása miatt indított vizsgálatot, és megállapította, hogy a szemétszállításért csak a jogszabályban meghatározott díjat lehet kérni, a szemétszállítást szabályozó fővárosi közgyűlési rendelet pedig nem említi a hulladéktároló edényt.

Az állampolgári jogok biztosa szerint a jelenlegi szabályozás nem felel meg a jogbiztonság alkotmányos követelményének, hiszen a jogszabályi előírások nem egyértelműek, az állampolgárok számára nem előrelátható, nem kiszámítható azok működése. Szabó Máté szerint azzal, hogy a közszolgáltató a hiányos jogi szabályozás következtében a hulladékgyűjtő edények bérleti díját a közszolgáltatási díj elemeként alkalmazza, bizonytalan jogviszonyt teremt. Az ombudsman felkérte Tarlós István főpolgármestert, hogy vizsgálja meg a jogi szabályozás kiegészítésének lehetőségét.