Fokozott biztonságú pszichiátriai osztályokat szeretne az ombudsman

Vágólapra másolva!
Külön kórteremben kezelné az agresszív pszichiátriai beteget a többiektől az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Múlt héten a Nyírő Gyula kórház pszichiátriáján ölte meg betegtársát egy fiatalember. Szabó Máté szerint azért történhetnek meg ilyen esetek, mert az egészségügyi ellátórendszer alkalmatlan tárgyi feltételek mellett dolgozik.
Vágólapra másolva!

"A pszichiátriai ellátórendszer - különösen annak tárgyi - feltételei még mindig hiányosak, és ez a körülmény nem teszi maradéktalanul elkerülhetővé a szélsőséges esetek megismétlődését" - közölte Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa azután, hogy a múlt héten egy kezelés alatt álló pszichiátriai beteg megölte betegtársát a fővárosi Nyírő Gyula kórházban.

Szabó Máté szerint nem halasztható tovább annak megoldása, hogy külön kórteremben kezeljék az agresszív, súlyos drog- és pszichiátriai beteget, és időskorú, pszichiátriai kórképű betegeket.

Az állampolgári jogok biztosa szerint mérlegelni kell, hogy "meddig fogadhatók el a hazai ellátás hiányai, meddig tolerálható az ellátórendszer funkciózavarai nyomán folyamatosan fennálló veszélyhelyzet". Szabó Máté szerint kötelessége figyelmeztetni arra, hogy az ilyen esetek azért történhetnek meg, mert az egészségügyi ellátórendszer alkalmatlan tárgyi feltételek mellett dolgozik.

Az ombudsman közleménye kitér arra, hogy már évekkel ezelőtt felhívta a figyelmet a fokozott biztonsági rendszerű pszichiátriai részleg szükségességére, amikor 2008-ban a János kórházban történt hasonló események körülményeit vizsgálta. Akkor azt javasolta, hogy a "súlyponti kórházakban hozzanak létre a veszélyeztető (de bírósági határozat hatálya alatt még nem álló) betegek biztonságos ellátására egy fokozott biztonsági rendszerű pszichiátriai osztályt vagy részleget."

2010-ben megindultak a tárgyalások az egészségügyi államtitkárság és a szakmai szervezetek között arról, hogy a hajdani Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) szakmai szolgáltatásait követő új országos pszichiátriai központ létesüljön. Tárgyaltak egy magas biztonsági fokozatú osztály létrehozásáról is, amely az egész ország területéről fogadná a különösen veszélyes betegeket - derül ki az ombudsman közleményéből.