Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Szalai Annamária: Az államnak vigyáznia kell a közösségre

Vágólapra másolva!
Azért van szükség a média szabályozására, mert az államnak az az érdeke, hogy vigyázzon a közösségre - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Szalai Annamária, a médiahatóság elnöke. Szerinte fel kell készülnie az írott sajtónak az új szabályzásra, és azt mondta, beszélgetéssorozatot indít a hatóság, hogy együtt alakítsák ki a szakmával a jogalkalmazás kérdéseit.
Vágólapra másolva!

"Múlt hét csütörtökön indított egy beszélgetéssorozatot a médiahatóság, hogy a jogalkalmazás új kérdéseit a szakma képviselőivel együtt alakítsuk ki" - mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Szalai Annamária, a Nemzeti Média- és Hírközlései Hatóság elnöke. Szalai szerint a médiatörvényt bíráló külföldi újságírók a saját országuk médiaszabályozását is támadják.

Szalai azt mondta, hogy mindenki azt szeretné, hogy az ő területén ne legyen szabályozás, de az államnak az az érdeke, hogy vigyázzon a közösségre, emiatt van szükség szerinte a média szabályozására. Szalai szerint az, hogy a médiahatóságnak rendeletalkotási joga van, egyáltalán nem érinti a médiát, mert csak a hírközlés területére vonatkozóan alkothat rendeleteket, például egy mobilfrekvencia díjának meghatározásáról.

A Médiatanács elnöke szerint a szervezet függetlenségének két fontos pillérje van, az egyik az, hogy már nem a kormány alá tartozik a médiaszabályozás. A másik, hogy a hatóság költségvetése nem a kormánytól függ, mert normatív finanszírozást kap, és saját bevételekkel gazdálkodik. A kiegyensúlyozott médiáról azt mondta, hogy "a média mint olyan legyen kiegyensúlyozott, tehát nem pusztán önmagában a Hír Tv vagy az ATV, hanem a piac".

"Éppen az a nyomtatott és internetes sajtó a leghangosabb, amelyre sokkal kevesebb megkötés vonatkozik, mint az egyáltalán nem hangoskodó tévékre és rádiókra" - mondta a Magyar Nemzetnek Szalai, aki szerint nem fogja vizsgálni a sajtóban megjelenő publicisztikákat. Szerinte nem véletlen, hogy az írott sajtót érintő rendelkezések csak fél év múlva lépnek életbe, mert olyan szabályozással találkoznak majd, amit korábban nem szoktak meg, és fel kell rá készülniük.

Szalai szerint július 1-jétől az írott sajtónak ugyanarra kell ügyelniük, amire eddig is ügyeltek vagy kellett volna ügyelniük, a különbség mindössze annyi lesz, hogy gyorsabb eljárások lesznek.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről