Pert nyert az [origo] és a TASZ az MVM ellen

Vágólapra másolva!
Pert nyert a TASZ és az [origo]: a Magyar Villamos Művek (MVM) nem titkolhatja el üzleti titokra hivatkozva egy őrző-védő céggel kötött szerződését. Az MVM állami vagyonnal gazdálkodó szerv, ezért nem tagadhatja meg a Pintér Sándor belügyminiszter volt biztonsági cégével kötött szerződés adatainak kiadását. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

Az [origo] a Társaság a Szabadságjogokért egyesület (TASZ) segítségével pert nyert a Magyar Villamos Művek ellen, amely nem adta ki ingatlanjainak őrzés-védelmére kötött szerződéseit tavaly nyáron. A bíróság döntése nem jogerős. Az MVM mellett több állami tulajdonú vagy közpénzből gazdálkodó intézményről derült ki (Magyar Fejlesztési Bank, Szerencsejáték Zrt., Terror Háza Múzeum), hogy az új kormány megalakulása után a CBSZ Zrt.-t bízták meg ingatlanjaik védelmével. A CBSZ korábban Pintér Sándor belügyminiszter érdekeltségébe tartozott.

Az MVM azzal az indokkal tagadta meg az adatok kiszolgáltatását, hogy nem lát el közfeladatokat, a szerződések üzleti titoknak minősülnek, nyilvánosságra kerülésük nagymértékben veszélyeztetné az MVM biztonságos működését.

Az elsőfokú ítélet szerint az adatok nyilvánosak, leszámítva egy szűk kört, ami például a fegyverhasználatra vagy pénzszállításra vonatkozik. Megalapozatlannak találta azonban azt az érvelést, hogy Magyarország áramellátását veszélyeztetné a szerződés nyilvánossága.

"Ez a döntés is jól mutatja, hogy a joggyakorlat egyértelmű abban a tekintetben, hogy állami cégek kötelesek a közvagyonnal való gazdálkodás állampolgári kontrollját tűrni. Sajnálatos, hogy ennek nem önmaguktól, hanem jellemzően csak bírósági döntést követően tesznek eleget." - mondta Hüttl Tivadar, a TASZ Adatvédelem és Információszabadság programvezetője.