Hűvösen fogadták Tarlósék a nagy kormányzati múzeumköltöztetést

múzeumnegyed, Tarlós István, Budapest főpolgármestere
Vágólapra másolva!
Ellentmond Tarlós István korábbi programjának az a váratlanul bejelentett kormányzati terv, amelynek értelmében a Felvonulási téren hoznák létre a főváros új múzeumi negyedét. Bár Budapest vezetése tudott a készülő kormányzati bejelentésről, hűvös tartózkodással és finom kritikával fogadták a terveket az önkormányzatban. Az új múzeumi negyed ötlete meglepte az amúgy kormánypárti vezetésű érintett kerületeket is.
Vágólapra másolva!

A Szépművészeti Múzeum Barokk Csarnokában kedden sajtótájékoztatót tartott Szőcs Géza kulturális államtitkár és Baán László, a múzeum igazgatója. 3,7 milliárd forint uniós forrás elköltéséről beszéltek, azt mondták, az év végéig kidolgozzák azt a koncepciót, amelynek lényege az Andrássy út Budapest kulturális tengelyévé alakítása, és a Felvonulási tér - ma '56-osok tere - helyén egy múzeumi negyed kialakítása. Ide a kormány tervei szerint egy több épületből álló komplexumot húznának fel, ahol több múzeum is helyet kaphatna, például a ma a Kossuth téren működő Néprajzi Múzeum vagy a várban levő Nemzeti Galéria. Az összeget eredetileg a Szépművészeti Múzeum földalatti bővítésére szánták, de a már csaknem megkezdődött fejlesztést az utolsó pillanatban, február elején lefújták (erről itt olvashat bővebben, a Szőcs terveiről szóló cikkünket pedig itt találja).

"Tágabb kontextusban kell értelmezni Budapest belvárosát, arról kell dönteni, hogy hogyan nézzen ki Budapest 5-10-15 év múlva" - erről is beszélt az államtitkár a sajtótájékoztatón. A főváros vezetői közül ugyanakkor senki nem volt jelen. Az nem világos, hogy a távolmaradásnak van-e valamilyen politikai üzenete.

Tarlós István főpolgármester és a fővárosi Fidesz 2010-es választási programjában az szerepelt, hogy a majdani múzeumi negyedet az előző kormány által kormányzati negyed céljára szánt területen, vagyis nem a XIV., hanem a VI. kerületben valósítják meg. Szőcs az [origo] kérdésére a tájékoztatón azt mondta, "jeles építészek bevonásával" döntöttek arról, hogy a Nyugati pályaudvar és a Szépművészeti Múzeum közötti terület helyett a Felvonulási téren legyen majd a múzeumi negyed. Az előkészítésben Finta József építész - sok más meghatározó budapesti építmény mellett a Westend bevásárlóközpont és a Teve utcai rendőrpalota tervezője - is részt vett. (Fintának az MSZP-kormány a kormányzati negyed kialakításában szánt szerepet.)

"Nem kell rá mérget venni"

Bár Szőcs tényként beszélt arról, hogy a kormány ebben a formában fogja megvalósítani a múzeumi negyedet, és teljes egészében erre költi el a 2013-ig felhasználható 3,7 milliárd forintot, a fővárosi önkormányzat nem fogalmaz ilyen egyértelműen. Ughy Attila fideszes fővárosi képviselő - aki az önkormányzat nevében nyilatkozott az [origo]-nak - azt mondta, továbbra is több helyszín jöhet szóba, most éppen a Felvonulási tér van előrébb. Úgy fogalmazott, hogy "nem kell mérget venni" arra, hogy ott lesz a negyed, mert vannak még "egyéb megvizsgálandó területek", például a Budai Vár vagy a meghiúsult kormányzati negyed helye.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
A Műcsarnok mögötti térre húznák fel a múzeumkomplexumot, az '56-os emlékmű a Szoborparkba kerülhetne

Ughy azt mondta, a város egy opciónak tekinti a Szőcs által bejelentett elképzelést. Elhárította azonban azokat a kérdéseinket, amelyek a terv fővárossal való előzetes egyeztetésére vonatkoztak. Azt mondta, tudtak az elképzelésről, de jelenleg a terv nincs abban az állapotban, hogy egyeztetni kellene róla, a konkrétumokat majd csak a koncepció bemutatásakor lehet előhozni. "Ha minden elemét látjuk, majd valamelyik terv mellé odaállunk" - fogalmazott. Megjegyezte, hogy intő példa a Szépművészeti elvetélt földalatti fejlesztésének terve, ami azt mutatja, hogy széles társadalmi egyeztetés nélkül az ilyen nagyszabású projektek nem működnek, végülis "a városnak épül, a lakóknak kell szeretniük". (A Szépművészeti földalatti továbbépítése ellen tavaly számos civil szervezet tiltakozott, erről itt olvashat részleteket.)

Arra a kérdésünkre, hogy a főpolgármester vagy a főváros valamely vezetője miért nem vett részt a sajtótájékoztatón, nem kaptunk választ. Szűcs Somlyó Mária, az önkormányzat sajtófőnöke csak annyit mondott, Tarlós István tudott róla, hogy a kulturális kormányzat az elképzelés bemutatására készül.

Az [origo]-nak több fővárosi politikus - köztük a városfejlesztési bizottság tagjai - és hivatalnok, valamint több kerületi polgármester is azt mondta, hogy nem értesítette a kormány erről a tervről, de többen azt mondták, informálisan sem hallottak róla, csak a sajtóból tudták meg, hogy mire készül a kulturális kormányzat Budapesten. A fideszes vezetésű terézvárosi önkormányzat - ahol az elvetélt kormányzati negyed területe fekszik - kérdésünkre közölte, kormányzati projektről van szó, ezért nincs róla információjuk.

Fotó: Mudra László [origo]
Tarlós tudott a tervről, de nem volt ott a bemutatásán

Nem kérték ki Papcsák Ferenc zuglói polgármester véleményét sem. Papcsák az [origo]-nak azt mondta, örül neki, hogy Zuglóban épülhet fel a múzeumi negyed, mert "keresve sem lehetne találni jobb helyszínt", de hozzátette, ebben neki nem volt szerepe, ugyanis kormányzati ötletről van szó. A tervek nem érték meglepetésként, korábban Csomós Miklós főpolgármester-helyettessel is beszélgettek róla, de hivatalosan nem került szóba - mondta.

Kerekes György, a főváros városfejlesztési főosztályának vezetője - lényegébben a korábbi főépítészi feladatok ellátója - is azt mondta az [origo]-nak, hogy őt sem Tarlós István, sem más nem kereste meg, hogy egyeztessen vele a tervekről. Kerekes hiányolta az egyeztetést és azt mondta, ő is csak a tévében hallotta, hogy mit tervez a kulturális államtitkár. A főosztályvezető szerint a hasonló fejlesztések "normális menete" az lenne, hogy az államtitkár vagy a kormány más képviselője megkeresi a főpolgármestert, és felvázolja neki az elképzelést. "A főpolgármester úr pedig azt válaszolja, hogy beszéljünk két hét vagy egy hónap múlva, addig kikérem építészek szakmai tanácsát, és hozok önnek egy tanulmányt, amely azt vizsgálja, hol, mennyiért lehetne múzeumi negyedet építeni. És csak ezután lehetne a sajtó elé állni azzal, hogy van egy megalapozott ötletünk" - fogalmazott.

Szőcs Géza államtitkársága csütörtökön megkeresésünkre annyit közölt: az Andrássy-negyed koncepciója egy olyan távlati terv, amelynek konkrét körvonalait 2011 végéig dolgozzák ki. "Természetesen a részletes kidolgozás során minden érintett társminisztériummal, önkormányzattal és más hatósággal mindenre kiterjedő egyeztetést folytatunk majd" - tették hozzá. Baán Lászlót, a Szépművészeti Múzeum igazgatóját eddig nem sikerült elérnünk.