Szent István és egy angyal tekintete kíséri Orbán munkáját

Orbán Viktor a parlamentben
Vágólapra másolva!
Megszabadult a miniszterelnöki dolgozót díszítő Kossuth Lajos-portrétól Orbán Viktor. A kép már első munkanapján sem nyerte el a miniszterelnök tetszését, végül nem Kossuthot száműzte, hanem ő költözött egy másik, sokkal nagyobb és elegánsabb szobába. Az új irodáját a meglévő dísztárgyak mellett kiegészítőként csak egy angyal és egy Szent István király-kisplasztika díszíti.
Vágólapra másolva!

"Ez a szegény Kossuth mióta van itt?" - kérdezte Orbán Viktor a miniszterelnöki dolgozó falán lógó képre nézve első munkanapján az őt körbekísérő protokollfőnöktől. A kép láthatóan nem nyerte el Orbán Viktor tetszését, de akkor hiába kérdeztük, nem kaptunk választ arra, hogy le akarja-e cserélni a képet, vagy hogy milyen változtatásokat tervez a miniszterelnöki dolgozóban.

Orbán végül úgy szabadult meg a képtől, hogy az előző ciklusokban miniszterelnöki dolgozóként használt szobából átköltözött a sokkal nagyobb és reprezentatívabb Nándorfehérvári terembe, amit hagyományosan a képviselőház elnöke használt. A korábbi dolgozót (amelyben feltehetőleg még mindig ott van a Kossuth-kép) most a kormányfőhöz érkező külföldi és hazai vendégek fogadására használják.

A rendszerváltás óta minden miniszterelnök próbálta valamivel személyessé tenni a dolgozószobáját, és mindannyian választottak maguk mellé szimbolikus képeket, szobrokat is: Antall József Batthyány Lajost, Boross Péter Eötvös Józsefet, Medgyessy Péter Deák Ferencet, Gyurcsány Kossuth Lajost, Bajnai pedig egy dedikált jégkorongmezt választott maga mellé a szobájába (erről bővebben ebben a korábbi cikkünkben olvashat).

A hatalmas, 120 négyzetméteres Nándorfehérvári terem önmagában is az Országház egyik legdíszesebb terme. A parlament honlapja szerint egyik hosszanti fala a déli harangszót hallgató Hunyadi János diadalát ábrázolja - innen származik egyébként a Nándorfehérvári terem elnevezés. Az északi falon Kossuth Lajos látható Petőfivel, Bemmel, Damjanichcsal, míg az ablakok közt Szilágyi Mihály kiáltja ki magyar királlyá az ifjú Hunyadi Mátyást. A negyedik fal képe eredetileg Horthy Miklóst dicsőítette, de ezt a háború után eltávolították, a helyére Patay László festménye került, amely II. Rákóczi Ferenc és Esze Tamás találkozását mutatja be.

A miniszterelnök szóvivőjének közleménye szerint a kormányváltás óta a Miniszterelnökségen - tiszteletben tartva az Országház reprezentatív termeinek egyedi kialakítását - a kormányváltást követően csak szerény mértékű (néhány darabos) cserékre került sor. A miniszterelnöki dolgozószobába más - egy helyreállított országházi - íróasztal került, hozzá illő székkel. A falon lévő festményeken kívül két kölcsönzött kisplasztika díszíti a termet: az egyik Szent István királyt ábrázolja, a másik pedig egy angyalt. Ez utóbbi feltűnik a miniszterelnök Facebook-oldalán is, Orbán éppen a szobájába látogató iskolásokkal nézi a képet. Az iskolalátogatás képgalériája szerint egy az országgyűlésről szóló díszes könyv, egy családi fotó és egy gömbakvárium is van a miniszterelnök dolgozójában (a képekről nem derül ki, hogy Orbán tart-e halakat az akváriumban).

A Blikk megkérdezte a Miniszterelnökséget, hogy pontosan mi volt az oka a költözésnek, és mennyibe került, de nem kaptak választ. A miniszterelnök szóvivője az [origo]-nak küldött válaszában is csak annyit írt, hogy Magyarország eladósodottságára tekintettel jelenleg nincs mód arra, hogy a miniszterelnök dolgozószobája, ahogy "Európában mindenütt", a parlamenten kívül kapjon helyet. "Egészen addig, amíg az ország eladósodottságának szintje a mostani 80 százalék fölötti mértékről nem csökken az Európában elfogadott 60 százalék alá, nem lehet gondolkodni a miniszterelnök parlamenten kívüli elhelyezéséről, addig marad a hagyományos országházi elrendezés, a termeket hagyományos funkcióiknak megfelelően használjuk" - írta Szijjártó Péter.

Forrás: Facebook/Orbán Viktor