A palesztin önállóságról is tárgyalt Abbásszal Schmitt

Schmitt Pál köztársasági elnök meghívására érkezett Magyarországra Mahmúd Abbász, a Palesztin Nemzeti Hatóság elnöke, Sándor Palota, 2011.03.21.
Vágólapra másolva!
A palesztin önállósági törekvésekről, és az arab világ eseményeinek a palesztin-izraeli együttélésre gyakorolt hatásáról is tárgyalt egymással hétfőn Mahmúd Abbász palesztin elnök és Schmitt Pál államfő Budapesten. Abbász megerősítette, kitartanak a független palesztin állam megteremtése mellett.
Vágólapra másolva!

A keleti béke megoldásának kulcsa, így mutatta be hétfőn a Sándor palotában közös sajtótájékoztatójukon Schmitt Pál köztársasági elnök Mahmúd Abbász palesztin elnököt, aki kétnapos látogatáson tartózkodik Magyarországon. A két államfő hétfő délelőtti megbeszélésén a két ország közötti kapcsolatokat, a palesztin önállósági törekvéseket, és az arab világban kialakult helyzet izraeli-palesztin együttélésre gyakorolt hatását tekintette át. Schmitt közölte, Magyarország mind a két országgal jó, kiegyensúlyozott kapcsolatot ápol.

Abbász megköszönte a segítséget, amelyet Magyarországtól kaptak a palesztin állami intézmények kialakításához, illetve köszönetet mondott a betlehemi Születés Temploma tetőszerkezetének rekonstrukciójáért is, valamint gratulált Magyarország soros EU-elnökséghez. Abbász szerint Magyarország kiemelkedő szerepet játszhat a közel-keleti békefolyamatban önállóan, és mint az EU soros elnöke is.

Arra a kérdésre, hogy Magyarország elismeri-e a palesztin államot Abbász azt mondta, ez már 20 éve megtörtént. Arra pedig, hogy számít-e további államok függetlenségüket érintő elismerésére, azt mondta, a közelmúltban 10 latin-amerikai állam ismerte el az önálló Palesztinát, de szerinte ezek nem helyettesítik a tárgyalásokat. Abbász megerősítette, hogy az arab világban folyó események "mellett és ellenére" kitartanak a független palesztin állam létrehozása és a békés egymás mellett élés megteremtése mellett, illetve támogatják a közel-keleti béke megteremtését célzó útitervet.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Mahmúd Abbász, Schmitt Pál (Kattintson további képekért!)

A líbiai eseményekkel kapcsolatban újságírók kérdésére azt mondta, az arab világban történő politikai eseményekbe a palesztin hatság nem avatkozik be, de szomorúnak nevezte, ami Líbiában az utóbbi hónapban történt.