Távolabb álló házakat is veszélyeztet a leomlott kulcsi löszfal

Vágólapra másolva!
Több ház veszélyben van a januárban megcsúszott kulcsi löszfal környékén - állapította meg a fal állapotát felmérő szakvélemény. A helyreállítás milliárdokba kerülhet.
Vágólapra másolva!

Január 17-én éjjel a Fejér megyei Kulcs településen a partfal megindult a Duna irányába, lakhatatlanná téve 53 lakóépületet. A földcsuszamlás miatt 35 embert ki kellett telepíteni. A löszfal állapotát vizsgáló szakértői vélemény most lett kész. Kiss Csaba polgármester az [origo]-nak egyelőre nem tudta megmondani, hogy hány ház van még veszélyben a löszparton.

A szakvélemény szerint a legsürgetőbb feladat a veszélyesnek ítélt épületek lebontása, a felszíni és felszín alatti vízelvezetés megoldása, és a községi szennycsatorna kiépítése. Kiss Csaba polgármester szerint a munkálatok összköltsége elérheti a milliárdos nagyságrendet is. A fennálló csúszásveszély miatt a szakvélemény a januárban leginkább érintett utcákban továbbra sem javasolja az elektromos rendszer és a vízszolgáltatás visszaállítását, ugyanakkor kitér arra is, hogy a lassú talajmozgás újabb, a parttól távolabb lévő ingatlanokat is veszélyeztet.

A tavaly augusztus 20-án átadott, összesen huszonötmillió forintból felépült hajóállomás is veszélybe kerülhet, könnyen lehet, hogy az első születésnapját sem éri meg - írja a Dunántúli Hírlap.