Kerülik a romák az elszánt polgárőrök tekintetét Hajdúhadházon

Hajdúhadház, konfliktus, cigány, roma, szebb jövőt polgárőr egyesület, rendőrség, pintér sándor
Vágólapra másolva!
Hiába olvassák fel a rendőrök Pintér Sándor közleményét, ez nem állítja meg a Hajdúhadházon megjelent, Jobbikhoz kötődő polgárőröket. Többen közülük szabadságot vettek ki a munkahelyükről, hogy részt vegyenek a nagy vihart kavaró járőrözésben, amelyet profi szervezettséggel hajtanak végre. A helyi romák közül többen is azt mondják, hogy nem zavarják őket a polgárőrök, de furcsának találják a nézésüket, és inkább nem néznek a szemükbe.
Vágólapra másolva!

Tele volt egyenruhásokkal csütörtökön a tizenkétezres lélekszámú Hajdúhadház. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai 11 óra körül annak ellenére vonultak ki újra az utcára, hogy szerda este Pintér Sándor belügyminiszter szabálysértőnek nevezte a jelenlétüket. A város utcáit a polgárőrökön kívül a rendőrök is ellepték, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szerint többek között azért, mert 2011. április 1-jétől Hajdú-Bihar megyét is érinti az a magyar-román határszakaszon elrendelt fokozott ellenőrzés, amelynek legfőbb célja az illegális migráció visszaszorítása.

A rendőrök azonban folyamatosan igazoltatják a polgárőröket is, a településen emiatt feszült a hangulat, főleg a vasútállomás körül. Ott történt az a csütörtök esti rendőri akció is, amelynek során a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tagját is igazoltatták, és átkutatták a ruházatukat.

A rendőröket egy roma férfi hívta ki azért, mert szerinte a polgárőrök trágár szavakkal beszóltak neki. Az [origo] tudósítói épp az állítólagos szóváltás előtt beszéltek a férfival, aki azt mondta, hogy 20 éve él már Hajdúhadházon, és szerinte "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek nincs helye itt". A férfi a Jobbik-közeli polgárőrök jelenlétét "színjátéknak" és "előkampánynak" nevezte. Szerinte a polgárőrök "kiprovokálják az atrocitások kísérletét". "Belenéznek az ember szemébe" - mondta, és hozzátette, hogy ők arra szokták kérni a roma lakosokat, hogy ne adjanak esélyt erre.

Csúnya szóváltásba keveredtek a romák a polgárőrökkel

A férfi ezután többedmagával elindult a vasútállomás várójába, amely előtt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai gyülekeztek. Az [origo] tudósítói nem hallották, de a férfi később azt állította, hogy amikor elsétált a polgárőrök mellett, azok halkan beszóltak neki. Ezután a férfi hangosan, trágár kifejezéseket is használva számon kérte a polgárőröket.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A polgárőrök és a velük szóváltásba keveredett férfi a vasútállomás előtt (a képre kattintva galéria nyílik)

A polgárőrök láthatóan szándékos visszafogottsággal reagáltak. "Csend legyen!" - mondta egy idősebb polgárőr az egyik társának, aki vissza akart szólni a hangoskodó férfinak. "Csak csúnyán tudsz beszélni?" - kérdezte egy másik polgárőr a férfitól.

A vasútállomásra érkező rendőrök kikérdezték a szóváltás résztvevőit, a polgárőröket pedig felsorakoztatták, majd később megkérték őket, hogy menjenek be a vasútállomás várójába, ahol igazoltatták őket, és átvizsgálták a ruházatukat. Időközben megérkezett Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő is, és az úgynevezett Jobbik Jogsegélyszolgálat több tagja. Rubi azt akarta megtudni a rendőröktől, hogy mi az oka az igazoltatásnak, és miért kell ugyanazt a polgárőrt naponta több alkalommal is igazoltatni. A rendőrök szerint az utasításaiknak megfelelően járnak el.

A polgárőrök közül többen mosolyogtak az igazoltatás és az öltözékük átvizsgálása közben. Az öltözékük átvizsgálása során a zsebeiket is ki kellett üríteniük. Egyeseknél csokipapírok és cigisdobozok voltak, de előkerült egy pakli magyar kártya is. Az igazoltatás után a rendőrök felolvasták a Belügyminisztérium közleményét, amely felszólította őket arra, hogy "szíveskedjenek a szolgálatot befejezni és a közterületet elhagyni", mert a jelenlétük "félelmet kelt". A polgárőrök a közlemény felolvasása után fennhangon azt mondták, hogy "nemzetemet szolgálom".

Az önkormányzati vendégházban is polgárőrök laknak

"Férgek!" - kiabálta ki valaki egy száguldó kocsiból az éppen járőröző polgárőröknek csütörtök kora délután. A fekete ruhás polgárőröket 11 óra körül vezényelték ki az utcára, de csak elvétve látni őket, leggyakrabban a vasútállomás mellett. Az egyik polgárőr az [origo] tudósítójának azt mondta, hogy "sokan vannak kint". "Olyan jól fogadtak minket, hogy azt nem lehet szavakba önteni" - tette még hozzá. Szerinte a helyiek szállást és ételt is adnak nekik, "krumplit, szalonnát, ami jön".

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A polgárőrök vidáman, mosolyogva tűrték az átvizsgálást (a képre kattintva galéria nyílik)

"Addig fogunk itt maradni Hajdúhadházon, amíg a piacon a vállunkra boruló öreg néni azt nem kéri, hogy menjünk el" - mondta az egyik polgárőr. A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület mintegy kétszáz taggal van jelen a településen. Korábban Rubi Gergely jobbikos országgyűlési képviselő, aki szintén tagja az egyesületnek, azt mondta, hogy a messzebbről érkezett polgárőröket 12 családi háznál szállásolták el, a közeli településeken lakók (70-80 ember) pedig szolgálat után hazamennek. Rubi korábban azt a hírt is megerősítette, hogy az önkormányzat vendégházában helyezik el azokat a jobbikos politikusokat, akik az egyesület járőrözésének idején érkeznek Hajdúhadházra. A képviselő csütörtökön is Hajdúhadházon volt, de nem kívánt nyilatkozni, mert a Polgárőr Egyesület hírzárlatot rendelt el.

"Itt nem politikusok laknak, itt polgárőrök laknak" - mondta ugyanakkor két helyi, akik a vendégház melletti önkormányzati területen dolgoztak. A vendégház a Hajdúhadházat kettészelő főút mellett helyezkedik el, ottjártunkkor üresnek tűnt. Az egyik polgárőr később ezt azzal indokolta, hogy mindenki kint van az utcákon. "Elalszunk mi az árokpárton is, ha kell" - mondta egy másik.

A szabadnapjaikkal oldják meg az ottlétüket a polgárőrök

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület több tagja is azt mondta az [origo]-nak arra a kérdésre, hogyan tudták megoldani a polgárőrök szállását és ellátását a településen, hogy "jól szervezettek". Tudósítóink két olyan mikrobuszt is láttak a városban, amelyen az egyesület emblémája volt, és a polgárőröket szállította fel-alá például a bázisuknak számító, a falu szélén elhelyezkedő erdészház és a vendégház között. Az egyik polgárőr egy térképet is mutatott tudósítóinknak, amely Hajdúhadházat ábrázolta, és jelölve voltak rajta a bejárandó útvonalak. Szintén a szervezettségre utal, hogy a polgárőrök walkie-talkie-val voltak felszerelve, és folyamatosan tartották a kapcsolatot egymással. Az egyik hívójelzésük például a "légió".

"Mindenki úgy intézi, ahogy tudja" - mondták a polgárőrök arra a kérdésre, hogyan tudnak otthonról ennyi ideig távol maradni. Volt olyan polgárőr, aki azt mondta, hogy a Délvidékről érkezett Hajdúhadházra, mások azt mondták, hogy az egész országból, még Nyugat-Magyarországról is jöttek. A polgárőrök közül többen is arra hivatkoztak, hogy szabadságot vettek ki emiatt a munkahelyükön. "Csak így lehet, dolgozó emberek vagyunk" - mondta egy polgárőr, de mások azt is megemlítették, hogy a munkáltatójuk tudtával vannak itt. Olyan is akadt viszont, aki pont azt hangsúlyozta, hogy a munkáltatója miatt nem szeretné, ha kép jelenne meg róla, mert abból később baja lehet.

Az egyik polgárőr szerint a közrendőrökkel jó a viszonyuk, konfliktusaik inkább a rendőri vezetéssel vannak. A belügyminiszter intézkedése miatt beolvasandó rendőrségi közleményre azt mondta, hogy azt valóban felolvasták neki is, igazoltatták is, de ismer olyat is, akit a rendőrök 500 méteren belül többször is megállítottak és igazoltattak.

"Meddő vita"

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjainak jelenléte az esti szóváltás előtt is vitába torkollott az állomáshoz közel fekvő, Kertvendéglő nevű kocsmában. Akkor egy helyi roma vonta kérdőre az egyik jobbikos képviselő munkatársát, és azt akarta megtudni, hogy mi értelme van a polgárőrség jelenlétének, ha azoknak nincs joga például igazoltatni. Az [origo]-nak több roma is szóvá tette a településen, hogy a polgárőrök nem kérhetik el például a személyi igazolványukat, ráadásul nem is járőröznek a romák által lakott utcákban, így nem értik, mi értelme van a jelenlétüknek.

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Egy helyi roma szerint a polgárőrök öltözetétől félnek a gyerekek (a képre kattintva galéria nyílik)

A Kertvendéglőben akadt olyan roma, aki közölte, "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjaival semmi baj nincsen". Vadász László szerint csak az öltözködésükkel van probléma, mert a gyerekek félnek a megjelenésüktől. A polgárőrök fekete ruhában és bakancsban járőröznek, némelyikük napszemüveget is hord, többük ruházatát pedig az egyesület árpádsávos emblémája díszíti. "Egyébként ők nem bántanak minket, mi se őket" - mondta Vadász.

A vasúti sínek túloldalán élő romák is azt mondták, nincs bajuk a polgárőrökkel. "Jó, hogy itt vannak" - mondta egy roma fiatalember az [origo]-nak. "Egyrészt jó, hogy itt vannak, mert a fiatal suhancok sok hülyeséget csinálnak" - mondta Balogh József, aki szintén a vasútállomás közelében, a sínek túloldalán lakik. A szavaiból az is kiderült azonban, hogy a polgárőrök jelenléte a településen feszültséget okoz. "Féltjük a gyerekeket, mióta voltak a cigánygyilkosságok, mert nem tudjuk, hogy milyen célok vannak bennük" - jegyezte meg a férfi.