Zajmentes napokat vezet be Balatonfüred, a fűnyírás is tilos lesz

Vágólapra másolva!
A hétvégi, zajjal járó ház körüli munkákra is panaszkodó helyi lakosok kérése nyomán a jövőben vasárnap és más ünnepnapokon nem lehet másokat zavaró, zajos tevékenységet végezni Balatonfüreden - így döntöttek a város önkormányzati képviselői. Nyáron a délutáni szieszta idején is csendnek kell lenni.
Vágólapra másolva!

Zajmentes napok bevezetéséről döntött legutóbbi ülésén Balatonfüred képviselő-testülete. A módosított környezetvédelmi rendelet értelmében vasárnap és ünnepnapokon minden elektromos gép, így a fűnyíró használata is tilos - áll a város honlapján pénteken megjelent tájékoztatóban.

Az új csendrendeletben megtiltanak minden zajjal járó építési, szerelési tevékenységet, valamint a különböző motoros és elektromos gépek - köztük a fűnyírók és vágóflexek - használatát. A korlátozás vonatkozik "a hangszóróval ellátott mozgó, illetve fix telepítésű árusokra is".

A Veszprém megyei város belterületén hétköznap 20 órától másnap reggel 7 óráig, vasárnap és ünnepnapon egész nap, az idegenforgalmi szezonban (június 1. és augusztus 31. között) pedig mindennap a déltől háromig tartó időszakban is tilos minden olyan készülék üzemeltetése, amely kellemetlen, zavaró hangot ad. A magatartási szabály megszegői 50 ezer forintos bírságot kaphatnak - szögezi le a rendelet.

A tájékoztató szerint a testületben vita volt az új rendelkezésről, egyes képviselők életszerűtlennek nevezték, mondván, sok ház körüli munkára csak a hétvégén jut idejük a lakosoknak. "Számos panasz érkezett az utóbbi években, sokan kifogásolták, hogy a különböző zajos tevékenységek miatt hétvégén sem lehet pihenni a városban. Ezért vált szükségessé a zajmentes nap bevezetése. Megnézzük, betartható-e a rendelet, és miként lehet ezzel együtt élni" - idézte a honlap Bóka István polgármestert.

Kiszely Pál, a polgármesteri hivatal tanácsnoka az [origo]-nak azt mondta, figyelni fogják a lakók visszajelzéseit, és ha nagy többségben lesznek az ellenző vélemények, felülvizsgálják a döntést.