Titkolózó uniós szervek veszekedését oldaná fel Magyarország

Vágólapra másolva!
Sem az Európai Parlament (EP), sem az európai miniszterek tanácsa nem akarja saját pénzügyeit kiteregetni a másik előtt, a két intézmény közötti vitában Magyarország próbál soros elnökként közvetíteni. A magyar diplomaták azt akarják elérni, hogy mindkét fél tegyen engedményeket, de több mérges EP-képviselő keresztbe tehet - írja az EuropeanVoice.com.
Vágólapra másolva!

Az EU soros elnöki tisztét betöltő Magyarország egy többéves, elmérgesedő vita végére szeretne pontot tenni a jövő héten egy, az uniós intézmények költségvetésének ellenőrzésére vonatkozó javaslattal - írja a EuropeanVoice.com. Két brüsszeli intézmény, az Európai Parlament (EP) és az Európai Unió Tanácsa veszett össze az egymás pénzügyeibe való betekintés jogán (előbbi szervezet az unió törvényhozó szerve, utóbbi pedig a tagállamok minisztereiből áll, elnöki posztját a nyárig Magyarország tölti be).

A két fél közötti vitában patthelyzet alakult ki, miután a Tanács nem akar az EP-nek több betekintést adni a költekezésébe. Becsey Zsolt, magyar külgazdasági államtitkár a brüsszeli hetilap szerint a jövő kedden Strasbourgban felhívást intéz majd az EP-képviselőkhöz a megegyezés érdekében. Becsey feltehetően egy olyan javaslattal készül, amely egy új megállapodást hozna létre a két intézmény között, és "transzparencián, valamint kölcsönösségen" alapulna.

Az EP és a Tanács közötti vita lényege, hogy az EP-képviselők szerint a tanács nem akar velük együttműködni, és nem hajlandó bővebb információt adni 2009-es költekezéséről. A Tanács ezt azzal magyarázza, hogy egy negyven éve fennálló, hallgatólagos megállapodás szerint az EP és a Tanács kölcsönösen nem firtatja a másik pénzügyeit. A Tanács csak akkor akarja teljesíteni az EP kérését, ha cserébe ő is betekinthet az EP elszámolásaiba.

A vita miatt a Tanács 2009-es elszámolását máig nem fogadta el az EP. A jóváhagyást az EuropeanVoice szerint lehet, hogy még tovább csúsztatják, a Tanács viselkedése miatt feldühödött EP-képviselők ugyanis arra készülnek, hogy a jövő kedden egy javaslat elfogadásával őszig elodázzák a 2009-es elszámolásról való döntést.

Magyarország egy teljesen új, a két intézmény közötti megállapodást szeretne tető alá hozni, melynek lényege, hogy mindkét szervezet kölcsönösen vizsgálhassa a másik pénzügyeit. Az elképzelést a Tanács támogatja, ezért főként az EP-képviselőket kell meggyőzni az ügyről.

Ingeborg Grassle, egy német EP-képviselő a EuropeanVoice szerint azt mondta, nincs szükség a kölcsönösségen alapuló megegyezésre, mert az szerinte csorbítaná az EP egyezményben rögzített jogát az EU-s intézmények költségvetésének ellenőrzésére. A javaslat a tagországok előtt is megnyitná a lehetőséget az EP pénzügyeinek vizsgálatára. A Tanács ellenkezése Grassle szerint "a demokratikus elszámoltathatóság kérdése". "Ha nem vizsgálhatjuk meg az összes uniós intézmény költségvetését, akár vissza is adhatjuk a képviselői megbízatásunkat" - fogalmazott.