Százezer romának ígért munkát 2015-ig Orbán Viktor

Vágólapra másolva!
Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra - állapodott meg Orbán Viktor és Farkas Flórián roma önkormányzati vezető. Emellett egy oktatási program keretében 20 ezer roma fiatal szerezhet szakmát, tízezren pedig érettségit.
Vágólapra másolva!

Legalább százezer munkanélküli romát vonnak be 2015-ig a munkaerőpiacra - ez az egyik fő célkitűzése annak a keretmegállapodásnak, amelyet pénteken írt alá a kormány nevében Orbán Viktor miniszterelnök Farkas Flóriánnal, az Országos Roma Önkormányzat elnökével a szervezet székházában.

A dokumentum részleteit ismertetve a kormányfő kifejtette: átfogó oktatási változásokat hajtanak végre, amelynek végén húszezer roma fiatal 50 szakmunkásképző iskola keretében piacképes szakmát fog szerezni. Célul tűzik ki emellett, hogy legalább tízezer roma fiatal érettségit adót képzésben vehessen részt, és legalább ötezer roma fiatalnak adódjon lehetőség, hogy felsőfokú oktatásban vegyen részt és be tudja fejezni ott a tanulmányait.

A tervek szerint a szak- és a felnőttképzés területén körülbelül 50 ezer, ma legfeljebb szakiskolai végzettségű roma felnőtt piacképes szakképzését szervezik meg - közölte a miniszterelnök, hozzátéve, hogy emellett 80 ezer, alapfokú képességgel rendelkező roma felnőttet további képességfejlesztési programba vonnak be.

Orbán Viktor miniszterelnök a pénteki rendezvényen beszélt arról is, hogy a romákkal való együttműködés nélkül nem tudják végrehajtani azt a gazdasági fordulatot, amely a munkára alapozza Magyarország jövőjét. "A tisztességes élethez 180 fokos fordulatra van szükség a magyar gazdaságban, és ezt a magyarországi romákkal közösen kell véghezvinni. E fordulat lényege az, hogy aki tud és akar, dolgozzon" - jelentette ki.

A kormányfő kitért arra is, hogy a roma közösség vezetésében beállt változás nélkül nem jutottak volna ide, mert - mint mondta - "akárkivel én sem írok alá megállapodást".