Új Magyar Gárda-pólóban jelentek meg többen a Képíró-per tárgyalásán

Vágólapra másolva!
Az 1944-es ítélet felolvasásával folytatódott a háborús bűnökkel vádolt Képíró Sándor pere a bíróságon. A tárgyaláson többen is az Új Magyar Gárda rovásírásos pólójában jelentek meg, és miután a bíró megkérte őket, hogy vegyék le, a résztvevők kifordították a pólójukat.
Vágólapra másolva!

Az újvidéki razzia miatt 1944-ben hozott ítélet ismertetésével folytatódott a háborús bűntett elkövetésével vádolt Képíró Sándor volt csendőr százados büntetőpere kedden a Fővárosi Bíróságon.

A tárgyalás elején az ügyész bejelentette, hogy a Simon Wiesenthal Központ magyarországi képviselője egy olyan tanú meghallgatását kezdeményezte, aki 1942-ben jelen volt Újvidéken, és elmondása szerint látta, ahogy Képíró többször megüt egy fiút, aki a földön maradt. Az ügyész indítványozta a tanú meghallgatását, erről a bíróság csütörtökön dönt.

Forrás: MTI/Kallos Bea
Egy férfi leveszi Új Magyar Gárda-pólóját a Képíró-per tárgyalásán

A bíró korábbi tiltása ellenére a hallgatóság tagjai között ismét megjelentek olyanok, akiknek a ruházata politikai állásfoglalásra utal. A résztvevők a magát Új Magyar Gárdának nevező szervezet rovásírásos pólóját viselték. A bíró szerint ezzel megszégyenítik a tárgyalást, és felszólította őket, hogy távozzanak, vagy öltözzenek át, ezért az érintettek a tárgyalóteremben kifordították a pólójukat.

A vádirat lényege szerint Képíró Sándor 1942. január 21. és 23. között egy Újvidéken tartott razzia során az egyik járőrcsoport parancsnokaként közreműködött ártatlan civilek kivégezésében. Képíró Sándor egykori csendőr százados korábban azt vallotta, hogy részt vett ugyan az újvidéki razziában, de mivel a fegyverhasználatra vonatkozó írásbeli utasítást a felettese megtagadta tőle, eldöntötte, hogy nem fog fegyvert használni. Azt mondta, hogy neki a lakossághoz semmi köze nem volt, ő csak arra ügyelt, hogy a járőrök törvényesen járjanak el.