Több iskola egyházi átvételét is vizsgálja az oktatási ombudsman

Vágólapra másolva!
Átfogó vizsgálatot indít az oktatási jogok biztosa az egyiskolás települések oktatási intézményeinek egyházi fenntartásba kerülése miatt - értesült a Magyar Nemzet. Aáry-Tamás szerint a gyerekeknek biztosítani kell a világnézetileg semleges nevelés lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Az Országgyűlés tavalyi törvénymódosítása megkönnyítette, hogy az anyagilag nehéz helyzetbe került önkormányzatok egyházi fenntartásba adják iskoláikat.

Ugyanakkor Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa szerint jogilag aggályos, hogy a település egyetlen iskolája egyházi fenntartásba kerüljön, mert minden gyereknek meg kell adni a világnézetileg semleges oktatás lehetőségét - írja a keddi Magyar Nemzet.

A biztos szerint az iskolák megmaradásához olyan megoldási formát kellene találni, ahol például az egyház az önkormányzattal közösen működteti az intézményt, és az iskola megteremtené a világnézetileg semleges nevelés lehetőségét. Aáry-Tamás Lajos több önkormányzati iskola egyházi átvétele ügyében is vizsgálódik - írja a Magyar Nemzet.