Csaknem hatszáz támogatott gyógyszer térítési díja változik júliustól

Vágólapra másolva!
Az árváltozás többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint és vérnyomás csökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket érint. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár negyedévente határoz meg új referenciaárakat azon gyógyszercsoportok esetében, amelynek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak, vagy azonos terápiás csoportba tartoznak.
Vágólapra másolva!

Csaknem kétszáz gyógyszer olcsóbb lesz, majdnem 350 készítmény viszont többe kerül majd - közölte az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP).

Az árváltozás a jelenleg támogatott mintegy hatezer gyógyszer tíz százalékát érinti, többek között gyulladáscsökkentőket, vércukorszint- és vérnyomáscsökkentőket, antibiotikumokat és urológiai szereket.

A gyártók és a forgalmazók által benyújtott árajánlatok alapján (normatív támogatás mellett) csaknem 200 gyógyszer esetében 6,5 százalékkal csökken a betegek által fizetendő térítési díj. Köztük számos készítmény esetében ennek mértéke eléri, sőt meghaladja a 40, vagy akár az 50 százalékot is.

Ugyanakkor csaknem 350 gyógyszer esetében a gyártók egyáltalán nem, vagy csak kisebb mértékű árcsökkentési ajánlattal éltek, így a betegtérítési díjak átlagosan 3,3 százalékkal emelkednek ezen készítmények esetében, mégpedig azért, mert van olcsóbb helyettesítő készítmény.

Ha például egy 100 forintos készítményhez 70 százalék támogatást ad a biztosító, és a készítmény helyettesíthető egy 110 forintos szerrel, az OEP ahhoz is csak 70 forint támogatást nyújt. Ha a beteg az olcsóbb helyett mégis a drágább terméket választja, a különbözet őt terheli. Ez az úgynevezett fix támogatás - írta az egészségbiztosítási pénztár.

Az OEP a hatályos jogszabályokban előírtak szerint a gyógyszergyártók és -forgalmazók árcsökkentési ajánlatai alapján negyedévente, így július elsejével is új referenciaárakat határoz meg azon gyógyszercsoportok esetében, amelyek készítményei azonos hatóanyagot tartalmaznak, vagy azonos terápiás csoportba tartoznak. Az a gyógyszer válhat referenciatermékké, amelynek meghatározott forgalma volt, és a legalacsonyabb az ára.

Az egészségbiztosító a következő negyedévre érvényes referenciaárakat húsz nappal a kihirdetés előtt teszi közzé a honlapján. Így az új referenciaárak ismeretében van lehetőségük a gyártóknak, forgalmazóknak arra, hogy gyógyszereik árát csökkentsék, minél jobban közelítsék a referenciatermékhez.