Vágólapra másolva!
Nemzeti regiszter indul szeptemberben, ebben tartják majd nyilván a határokon túl élő magyarokat. A miniszterelnök-helyettes felkérte az egyes minisztériumokat, hogy gyűjtsék össze azokat a jogszabályokat, amelyek a határon túl élő, de már magyar állampolgárságú magyarokra vonatkozhatnak. Semjén Zsolt kijelentette azt is, hogy a határon túli magyaroknak lesz szavazati joguk.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben elindul a nemzeti regiszter - jelentette be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes szerdán a Parlamentben. A kereszténydemokrata politikus a nemzetpolitikai tárcaközi bizottság ülése után elmondta, hogy a regisztert a közigazgatási és igazságügyi tárca fogja koordinálni.

Mint kifejtette, 2500 magyar szervezet nevét ismerik, rajtuk keresztül szeretnék elérni a különböző üzenetekkel a világ magyarságát. Az emigrációban élők nemcsak magyarul, hanem angolul is megkapják majd az üzeneteket, a későbbiekben pedig spanyolul is eljuttatják hozzájuk, a dél-amerikaiakra való tekintettel - mondta.

Hozzátette: ennek a jelentősége az, hogy a magyar nemzet történelmi okokból világnemzet lett, amely nemcsak Magyarországon és a Kárpát-medencében él, hanem a világban szétszórtan, és "mi nem mondunk le egyetlen magyarról sem", azokról sem, akik az emigrációban harmadik-negyedik generációként már nem tudnak úgy magyarul, mint az anyaországiak. Az egyes minisztériumok még a nyár folyamán elkészítik azokat az üzeneteket, amelyeket saját területükről a magyarság felé szeretnének eljuttatni - mondta.

Közölte azt is, felkérte a tárcákat, hogy "belátható időn belül" gyűjtsék össze azokat a jogszabályokat, amelyek a határon túl élő, de már magyar állampolgárságú magyarokra vonatkozhatnak. Ezeket szeretnék áttekinteni, hogy az egyes kedvezményekből, támogatási formákból ők is részesülhessenek.

Semjén Zsolt a határon túli magyarok szavazati jogára vonatkozó kérdésre válaszolva ismét leszögezte: lesz szavazati joguk, ez következik az alaptörvényből is. A "KDNP és számos meghatározó Fidesz-KDNP politikus álláspontja az, hogy a legegyszerűbb és legjobb, ha az uniós választásokhoz hasonlóan egy pártlista van", és erre lehet a világon mindenhonnan voksolni. A magyarországi pártok listáin szerepelhetnének emblematikus határon túli magyar képviselők, és a választás lebonyolítása így lenne legegyszerűbb - mondta.