Hűtlen kezeléssel gyanúsítják az MVM volt vezérigazgató-helyettesét

Vágólapra másolva!
Hűtlen kezeléssel gyanúsítja Molnár Lászlót, a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét a rendőrség - tudta meg az MR1-Kossuth Rádió Krónika című hírműsora. A volt helyettest különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt gyanúsítottként hallgatták ki, lakásán a nyomozók házkutatást is tartottak. A Paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos szerződések lehetnek a háttérben. 
Vágólapra másolva!

A Krónika információi szerint a Magyar Villamos Művek (MVM) és a Paksi Atomerőmű korábbi vezérigazgató-helyettesét egy 2008 februárjában kötött negyvenmilliós tanácsadói szerződés miatt hallgatták meg a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nyomozói. A munkával megbízott cégnek a Paksi Atomerőmű bővítési lehetőségeiről kellett volna tanulmányt készítenie harminc millió forint egyösszegű, plusz napi 200 ezer forint díjazás ellenében.

A rendőrök szerint az elkészült tanulmány értéktelen, korábbi dokumentumok összeollózásával, szó szerinti felhasználásával készült. A megbízási szerződést Molnár László írta alá, és ő igazolta a teljesítést is.

Az eset miatt különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel gyanúsítja a rendőrség Molnárt, akinek lakásán házkutatást is tartottak a nyomozók.

Az MVM a Krónikának nem kívánta kommentálni a hírt, a cég annyit közölt: "2010 augusztusában hivatalba lépett új vezetése minden körülmények között tiszteletben tartja a hatályos törvényi előírásokat és rendelkezéseket, a korábbi büntető feljelentésekkel, nyomozásokkal kapcsolatban mindenben együttműködik a hatóságokkal".

Ismert ügy lehet

Az Energiaklub nevű civil szervezet korábban sikeresen perelt azért, hogy a Paksi Atomerőmű Zrt. kiadja az úgynevezett Teller-projekt szerződéseit. A nyilvánosságra hozott szerződések közt egy van, amelyikre ráillik a Krónika leírása: a Paksi Atomerőmű és az Esplanade Hungary Tanácsadó Kft. közt jött létre 2008. február 1-én. A szerződést az atomerőmű részéről Molnár László írta alá, az Esplanade Kft-t az osztrák Alexander Gerstl képviselte.

A szerődés értelmében az Esplanade Kft-nek egy tanulmányban kellett készítenie, amelyben bemutatja az atomerőmű tervezett bővítéséhez kapcsolódó finanszírozási lehetőségeket, a nemzetközileg alkalmazott módszereket, illetve egy úgynevezett validált modellt kellett megalkotnia. A kft. fix díja 40 millió forint plusz áfa volt, amiből 30 millió forintot előlegként fizettek ki, ehhez napi 200 ezer forint plusz áfa napidíj tartozott.

Az Opten cégadatbázis tanúsága szerint a hárommillió forintos tőkével rendelkező Esplanade Kft. ügyvezetője a bécsi lakos Gerstl. A céget egy holland cég alapította, jelenleg a Bleenford Co. Limited nevű kanadai, illetve a Powerdale Engineering LLC nevű amerikai cég tulajdonában van.

A cég budapesti székhelye, illetve az alapító holland cég is azonos az Esplanade Real Estate Ingatlanforgalmazó Kft. székhelyével, illetve tulajdonosával. Ez a cég volt az, amely 2008-ban megvásárolta a Ferencvárosi futballstadionját, illetve a FTC Labdarúgó Zrt-t. A cég egyik ügyvezetője Kevin McCabe, a Fradiba befektető brit üzletember (aki végül tavaly kiszállt a magyar csapatból), a másik Alexander Gerstl.

Alexander Gerstl neve korábban is felbukkant a Magyar Villamos Művek máig tisztázatlan offshore-szerződéseiben: ő írta alá a Jadran Investments Limited nevű cég nevében azt a szerződést, amelytől az MVM horvátországi cége 2008 elején bérbe vett egy szállodát 3,5 millió euróért. A szerződést alig fél évvel később felbontották, de az MVM nem kapta vissza a pénzét.

A negyvenmilliós megbízási szerződés mellett a rendőrség a Magyar Villamos Művek tíz másik, 2006 és 2008 közötti befektetését, illetve ügyletét is vizsgálja. A Nemzeti Nyomozó Iroda a Krónikának megerősítette, hogy az ügynek már van gyanúsítottja, aki szabadlábon védekezik. Az NNI közölte azt is, hogy az ügyben további gyanúsítások várhatók.