Egyre kritikusabb a gyerekek mentális állapota az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Kevés a gyermekpszichiáter, és közülük sok a nyugdíjas, miközben egyre kritikusabb a gyermekek mentális állapota - állapította meg Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Az ombudsman vizsgálata szerint sérül a gyermekek egészséghez, egészségügyi ellátáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség elve, és a kormány "köteles hatékony lépéseket tenni".
Vágólapra másolva!

Nő a tanulási nehézséggel, magatartászavarral küzdő gyermekek, az öngyilkosságot megkísérelt, illetve elkövetett 24 év alattiak száma, miközben megoldatlan az akut krízishelyzetben lévő gyermekek ellátása - állapította meg Szabó Máté ombudsman, aki a gyermek- és ifjúságpszichiátriai ellátást vizsgálta.

Szabó Máté szerint a gyermekpszichiáter annak ellenére sem szerepel a hiányszakmák között, hogy a mindössze hatvan-hetven ilyen szakorvos átlagéletkora magas. Sokan nyugdíj mellett praktizálnak, és van olyan régió, ahol az egyetlen elérhető gyermekpszichiáter hetvenkét éves. Az elmúlt két évben ugyanakkor összesen tizennégy orvos szerzett gyermekpszichiáteri szakképesítést, több tapasztalt szakorvos viszont külföldre távozott.

Kevés az intézmény is

Az ombudsmani vizsgálat szerint kevés a fekvőbeteg-ellátást nyújtó egészségügyi intézmény, és nagyok a területi eltérések. Az egész Dunántúlon nincs aktív gyermekpszichiátriai fekvőbeteg-ellátás, ezért ebben a térségben a gyermekpszichiátriai betegeket gyermekgyógyászati osztályokon vagy a felnőtt pszichiátriai betegekkel együtt kezelik, gyermekpszichiáter szakorvosi felügyelet vagy konzílium nélkül. Ugyanilyen állapotok uralkodnak az észak-magyarországi régióban is - közölte az Országgyűlési Biztos Hivatala.

Az ombudsman megállapította továbbá, hogy nem valós adatokon alapul az egészségügyi intézmények ellátási kötelezettségének szabályozása. Például az ÁNTSZ szerint ellátási kötelezettsége van a Pécsi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikájának, amely azonban nem rendelkezik akkreditált gyermekpszichiátriai osztállyal, és nincs is szakorvosa.

Súlyos problémát jelent a gyermekek sürgősségi ellátása, beutalási rendje is. Egyrészt nagyon kevés intézményben adottak a sürgősségi ellátás feltételei, másrészt a megyei népegészségügyi szakigazgatási szerveknek nincs nyilvántartása a sürgősségi ellátóhelyekről. Ezért a betegek ellátása sokszor teljesen esetleges és kiszámíthatatlan.

A szülő nem lehet a gyerek mellett

Probléma az is, hogy míg az egészségügyi törvény szerint a szülő jogosult arra, hogy pszichiátrián kezelt beteg gyermeke mellett tartózkodjon folyamatosan, a gyermekpszichiátriai osztályokon nincs elegendő alkalmas szoba - tartalmazza az ombudsmani közlemény. Szabó Máté a vizsgálat alapján megállapította, hogy sérül a gyermekek egészséghez, egészségügyi ellátáshoz való joga, valamint az esélyegyenlőség elve.

Az ombudsman szerint "a jogegyenlőség megteremtése elsődleges állami kötelezettség. Az állami beavatkozás nem fakultatív feladat az olyan emberek csoportjainál, amelyek objektíve hátrányba kerülnek valamely tulajdonságuk, állapotuk, így különösen az életkoruk, egészségi állapotuk, betegségük, illetve az abból adódó sajátos, kiszolgáltatott helyzetük miatt". Szabó Máté szerint az állam itt köteles hatékony lépéseket tenni az eredendően és súlyosan egyenlőtlen helyzet felszámolására.