Bajnai szerint törvényesen járt el Gyurcsány a Sukoró-ügyben

Vágólapra másolva!
A volt miniszterelnök szerint politikai nyomás nehezedett az ügyészségre a sukorói telekcsere ügyében, Gyurcsány Ferenc pedig nem követett el olyat, ami miatt törvénysértéssel lehetne vádolni. "Jár ennyi szolidaritás az elődömnek" - mondta Bajnai.
Vágólapra másolva!

Megalapozatlannak tartja Bajnai Gordon volt miniszterelnök azokat az indokokat, amelyek miatt az ügyészség gyanúsítottként hallgatná ki elődjét, Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben. Bajnai Gordon pénteken az ATV Egyenes beszéd című műsorának adott interjúban azt mondta: Gyurcsány Ferenc törvényesen járt el a Sukoró-ügyben, és azoknak, akik az iránta érzett ellenszenvük miatt örülnének a szocialista politikus felelősségre vonásának, gondolniuk kell arra, hogy ha ez politikai nyomásra történik, annak rossz vége lesz, egyszer talán ők is áldozattá válnak.

"Jár ennyi szolidaritás az elődömnek" - indokolta az ATV-nek New Yorkból telefonon nyilatkozó Bajnai Gordon a megszólalását, kiemelve, meggyőződése, hogy Gyurcsány Ferenc nem követett el olyat, ami miatt törvénysértéssel lehetne vádolni. Véleménye szerint "rettenetes politikai nyomás" nehezedett az ügyészségre ebben az ügyben. Mint mondta, nehéz hivatali visszaélésként beállítani, hogy Gyurcsány a sukorói kaszinóberuházás befektetőivel 2008 májusában folytatott parlamenti megbeszélésén a telekcsere szabályszerűségéről érdeklődött, majd azt mondta, hogy mindenki tegye a dolgát törvényesen.

Azzal kapcsolatban, hogy két napig faggatták a Központi Nyomozó Főügyészségen a Sukoró-ügy miatt, Bajnai Gordon elmondta: "nem volt semmi baj" a meghallgatással, az ügyészek rendkívül alaposan kérdezték az egy éven át tartó folyamat részleteiről. Ez az alaposság erősíti a közbizalmat - mondta, hangsúlyozva azonban, hogy a közbizalmat viszont már gyengíti az, ha az ügyészség nem tudja bizonyítani, hogy semlegesen, a politikától függetlenül végzi a munkáját. Hangsúlyozta továbbá, hogy a Sukoró-ügyben történt telekcsere miatt kormánya indított vizsgálatot és kezdeményezett polgári pert, hogy kiderüljön, értékarányos volt-e az ingatlancsere. Bajnai Gordon szerint ezzel biztosították, hogy a magyar államot nem érheti kár.

Gyurcsány Ferencet a sukorói kaszinóberuházással kapcsolatban hallgatná meg gyanúsítottként az ügyészség, mert álláspontjuk szerint hivatali visszaélést követett el azzal, hogy meghatározta az értékesítés módját, vagyis a telekcserét. A volt kormányfő szerint semmi sem támasztja alá az ügyészség álláspontját. A szocialista politikus mentelmi jogának felfüggesztéséről hétfőn dönthet az országgyűlés, a parlament mentelmi bizottsága a mentelmi jog felfüggesztésére tett javaslatot a héten.