Kampányt indít az ÁNTSZ, mert aggasztónak látják a fejtetvek elterjedését

Vágólapra másolva!
Az ÁNTSZ szerint harmincévente megnő a fejtetves gyerekek száma, a hetvenes évek óta viszont kevés figyelmet fordítottak a probléma megfelelő kezelésére. Ócsai Lajos járványügyi szakember szerint a mai fejtetű elleni készítmények jó illatúak, negyed óra alatt hatnak, és megelőző jelleggel is használhatók.
Vágólapra másolva!

"Nem szégyen tetvesnek lenni, az a szégyen, ha nem figyelnek oda erre" - mondta Paller Judit országos tiszti főorvos szerdán Budapesten, amikor az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) bejelentette, hogy az új tanévvel országos figyelemfelhívó kampányt hirdetett a gyerekközösségekben gyakori fejtetvesség ellen.

Paller Judit elmondása szerint nagyjából 30 évente nő meg a fejtetves gyermekek száma, a hetvenes évek óta viszont "elfelejtettük, hogyan kell jól kezelni" ezt a problémát. A Nógrád megyei népegészségügyi hivatallal közösen indított akció célja, hogy felhívják a szakemberek, a szülők és a pedagógusok figyelmét a megelőzésre és a kezelésre.

Surján Orsolya Nógrád megyei tiszti főorvos szerint sokan nem is tudják, hogy mi az a fejtetű. "A tetű emberről emberre terjed, elsősorban a gyermekközösségekben, óvodákban, iskolákban. Ha elszaporodik, csíp, a csípés helye kellemetlenül viszket, a vakarózás következtében kialakuló sebek pedig elfertőződhetnek" - tette hozzá.

Ócsai Lajos, az Országos Tisztiorvosi Hivatal járványügyi főosztályvezetője a kampány beharangozóján arról beszélt, hogy a fejtetű elleni készítményeknek már olyan illatuk van, mint a fodrászok által használt hajszeszeknek. Már tíz-tizenöt perc alatt hatnak, és akár megelőző jelleggel is használhatók.

A gyermekközösségekben 0,7 és 2,7 százalék között ingadozik a fejtetves gyermekek aránya. Az Észak-Alföld, Észak-Magyarország és a Dél-Dunántúl a legérintettebb régiók, utóbbiban a legmagasabb az arány, 2,7 százalék - tette hozzá Ócsai Lajos.