Eltemették Makovecz Imre építészt

Makovecz Imre temetése a Farkasréti temetőben,
Vágólapra másolva!
Több ezren vettek részt Makovecz Imre Kossuth-díjas építész temetésén a fővárosi Farkasréti temetőben szombaton. A gyászszertartás után elmondott beszédében Orbán Viktor miniszterelnök halhatatlannak nevezte Makovecz Imre életművét.
Vágólapra másolva!

A történelem nagy alkotásait örök béke lengi körül, ahogy Makovecz Imre műveiből is a kiengesztelődés árad - méltatta a Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett építészt Orbán Viktor miniszterelnök. Makovecz Imrét szombaton a budapesti Farkasréti temetőben helyezték végső nyugalomra.

"Hogyan is halhatna meg az, aki halhatatlan, hogyan is hagyhatna itt az, akinek lépten-nyomon belebotlik az ember az épületeibe: a Puskás Akadémia kollégiumba, a katolikus egyetem auditóriumába vagy éppen Csíksomlyóban?" - tette fel a kérdést a Bolberitz Pál római katolikus pap, a Szent István Akadémia elnöke által celebrált gyászszertartás után elmondott beszédében a kormányfő.

Orbán Viktor emlékeztetett: Makovecz Imrét sohasem lehetett tolakodni vagy kérkedni látni, mellette állva nyilvánvaló volt: csak a középszer törtet. Úgy fogalmazott: "Láttuk, ahogy méltósággal vársz, ha nem a te időd járja, láttuk, hogy nem hajolsz meg a tovatűnő évek sürgetésétől, sem a hatalom szavától, sem az anyagi teher alatt."

Makovecz Imrétől szombaton délelőtt folyamatosan hosszú sorokban vettek búcsút barátai, pályatársai, tisztelői a Farkasréti temető általa tervezett ravatalozójánál, ahol több ezren jelentek meg, hogy utolsó útjára kísérjék az építészt.

Makovecz Imre szeptember 27-én, 76 éves korában halt meg. A magyar organikus építészet megalapozójaként tartották számon, saját munkásságáról pedig egyszer azt mondta: "Kezdettől azt az egy épületet szerettem volna megépíteni, amely az emberiség kezdete előtt már állt." Politikai nyilatkozataiban a Fideszt, és azon belül is elsősorban Orbán Viktort támogatta.

Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
A temetés képeiért kattintson a fotóra!

Makovecz Imre életművéről itt olvashat bővebben.