Harrach: A gyerekek kötelesek eltartani a szüleiket

parlament, alkotmányozás, szavazás az új alaptörvényről, képviselők érkeznek, Harrach Péter, Pállfy István (KDNP)
Vágólapra másolva!
Harrach Péter szerint a hamarosan benyújtandó családvédelmi törvény a gyermekvállalási kedv erősítését fogja szolgálni. A KDNP frakcióvezetője csütörtökön elmondta, hogy a törvény rögzíteni fogja a gyerekek jogait és kötelességeit, mint például a családban nevelkedés jogát.
Vágólapra másolva!

Harrach Péter reményei szerint évtizedekre határozza meg a magyar családpolitikát a hamarosan benyújtandó családok védelméről szóló sarkalatos törvény. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke a parlamentben csütörtökön azt mondta, a gyermekvállalási kedv erősítését az szolgálja, ha biztonságos és kiszámítható családpolitikát folytat Magyarország. Kiemelte: gyermek és gyermek között nem lehet különbséget tenni, sok az egyszülős, illetve élettársi kapcsolatra épülő család, a gyermekek 40 százaléka házasságon kívül születik, a tejes családok aránya meglehetősen alacsony.

Ezért a jogszabályban a család "a leszármazásra épül", és azt mondja ki, hogy a családban legalább két olyan személynek kell lennie, akik egyenes ági rokoni kapcsolatban vannak. Családként definiálják még az örökbefogadáson alapuló szülő-gyermek kapcsolatot is. Felsorolják a törvényben a gyermekek jogait, így elsősorban, hogy családban nevelkedjen, és rögzítik a kötelességeiket is. Harrach Péter ezek között említette a tanulmányok folytatását, az egészségtelen életmód kerülését, a szülővel való együttműködés kötelességét, és eltartásának kötelezettségét addig a határig, amíg saját gyermekének eltartását nem veszélyezteti.

A KDNP frakcióvezetője a foglalkoztatás és család összeegyeztetéséről azt mondta, a kiskorú gyermeket nevelő szülőt - külön törvényben foglaltak szerint - kiemelt munkajogi védelem illeti meg. Rögzítik, hogy az állam ösztönzi a részmunkaidőben történő munkavégzést, és beillesztették a kerettörvénybe a családok adórendszeren keresztüli támogatását is. Harrach Péter ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy ő a kiemelt támogatást a második gyermeknél tenné meg, mert a második gyermekek nem nagyon születnek meg ma.

Harrach Péter arra figyelmeztetett egy tanulmány alapján, hogy ha a jelenlegi demográfiai helyzet nem változik, és a házasodási, gyermekvállalási mutatók a mostani szinten maradnak, a század végére 5,2 millióra csökken a népesség, és 36 százalék felett lesz a 65 év felettiek aránya, míg a bevándorlók aránya 900 ezer körül alakulhat. A munkavállalók számát pontosan nem lehet megmondani - folytatta -, de az biztos, hogy nem lesznek elegendően a társadalombiztosítás működtetésére, az ország fenntartásához.