Magyar Nemzet: A szülő kérésére is bukhat a gyerek

Vágólapra másolva!
A tanárok a jövőben akár 26 óra megtartására is kötelezhetők, a szülők pedig akkor is kérhetik a gyerekük megbuktatását, ha sikeresen teljesítette a követelményeket. Az új köznevelési törvénytervezet kodifikált változatát két hétig véleményezheti a szakma - írja a Magyar Nemzet.
Vágólapra másolva!

A köznevelési törvény szerdán nyilvánosságra hozott változata szerint a tanulmányi követelmények sikeres teljesítése esetén is megismételtethető a gyerekkel az év - írja a Magyar Nemzet. A javaslat szerint a nem tanköteles tanuló jogviszonya megszűnik, ha másodszor is megbukik ugyanazon az évfolyamon.

A tervek szerint novemberben benyújtják a parlamentnek a javaslatot, amelynek a szakmai véleményezésére két hetet adott a Hoffmann Rózsa vezette államtitkárság. A javaslat szerint az osztálylétszámok is változnak: alsó tagozatban a jelenleginél nagyobb, 23 fő marad, a maximális létszám azonban 27-re csökken, míg korábban 30 gyereket is be lehetett egy osztályba zsúfolni - írja a lap.

A javaslat pontosítja a pedagógusok munkaidejére vonatkozó rendelkezéseket is. A teljes munkaidő 55-65 százalékában tanórai és egyéb foglalkozások megtartása rendelhető el, a kötött munkaidő heti 32 óra, a fennmaradó részében pedig a pedagógus egyéb feladatokat, tanulói felügyeletet, illetve eseti helyettesítést lát el. A 32 órás heti kötelező iskolai munkaidő azt jelenti, hogy nem minősül majd túlórának a helyettesítés és a szakkörök tartása, így nem jár többletpénz érte. A teljes munkaidő 55-56 százalékára vonatkozó rendelkezés viszont azt jelenti, hogy a tanárok a jövőben akár 26 óra megtartására is kötelezhetők, miközben jelenleg heti 22 óra a kötelező óraszám.

A tervezet szerint a jelenlegi gyakorlattal ellentétben minden olyan gyereket be kell iskolázni, aki az adott év augusztus 31-éig betölti a 7. életévét, még akkor is, ha a gyerek nem iskolaérett. Az ilyen gyerek kis létszámú, átlagosan hétfős fejlesztő pedagógiai osztályba kerül, az évfolyam végén pedig szakértői bizottság dönt a tanuló továbbhaladásáról.