Sukoró-ügy: nyilvánosságra hozta Gyurcsány, hogy mivel gyanúsítja az ügyészség

Gyurcsány Ferenc, volt miniszterelnök, mszp, képviselői bér változtatás
Vágólapra másolva!
Gyurcsány Ferenc az általa szerkesztett honlapon közzétette "meggyanúsításának dokumentumait". Eszerint egyrendbeli hivatali visszaéléssel gyanúsítják a volt miniszterelnököt, aki a sukorói kaszinóberuházás ügyében az ügyészség szerint azért döntött a telekcseréről, hogy egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek.
Vágólapra másolva!

Nyilvánosságra hozta meggyanúsításának tényállását és a hétfői ügyészségi kihallgatásán készült videofelvétel egy részét Gyurcsány Ferenc.

A "Gyurcsány Ferenc és barátai által szerkesztett" honlapon elérhető dokumentumban az áll, hogy a volt kormányfő megalapozottan gyanúsítható egyrendbeli hivatali visszaélés bűntette elkövetésével. A tényállás alapján a Sukoróra tervezett King's City beruházás befektetői azt kérték a kormánytól, hogy a kiszemelt ingatlanegyüttes tulajdonát csere útján szerezhessék meg. Indokként arra hivatkoztak, hogy el szeretnék kerülni a pályázat esetén szükségszerűen megjelenő versenytársakat, tartva attól, hogy pályázat esetén nem ők lennének a nyertesek.

A befektetők és több állami vezető, köztük Gyurcsány Ferenc 2008. májusi, a parlamentben tartott megbeszélése kapcsán a gyanúsítás rögzíti, hogy az akkori miniszterelnök azt a kérdést tette fel Tátrai Miklósnak, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. vezetőjének, hogy elméletileg van-e lehetőség az állam és a magántulajdonosok között ingatlancserére.

"Az igenlő válasz után Ön döntött arról, hogy támogatja a befektetőknek csere útján történő ingatlanszerzését. A végrehajtásra két hónapos határidőt szabott Tátrai Miklósnak. Feladatául szabta Tátrai Miklósnak azt is, hogy a beruházás helyszínéül szolgáló Fejér megyei földterületek befektető általi hasznosítását - csereingatlanok értékbecslése, tulajdonjog-rendezés - készítse elő" - olvasható a gyanúsításban.

A dokumentum arra hivatkozik, hogy az állami vagyonról szóló törvény szerint az értékesítést végzőnek a vagyon tulajdonjogának átruházását - ha törvény vagy annak felhatalmazása alapján kiadott kormányrendelet kivételt nem tesz - versenyeztetéssel kell megkísérelni.

"A cserére vonatkozó döntést Ön törvényi felhatalmazás nélkül, hatáskörét túllépve hozta meg. Az ön döntése a versenyeztetést kiiktatta, kizárta a nyilvános pályázat lehetőségét is, abból a célból, hogy ezzel egyoldalú, jogtalan előnyt biztosítson a befektetőknek a konkurencia elkerülésére" - áll Gyurcsány Ferenc gyanúsításában.

A volt kormányfő a weboldalon nyilvánosságra hozott egy, az ügyészségi kihallgatásán készült, valamivel több, mint kétperces - az ATV-n már hétfő este levetített - videofelvételt is. Gyurcsány Ferenc ebben azzal vádolja az ügyészeket, hogy nem az alkotmányhoz, hanem a vele szembenálló politikai erőkhöz, a miniszterelnökhöz és annak pártjához hűségesek. A konkrét ügyet illetően kinyilvánítja, hogy az ügyészek gyanúja megalapozatlan, hamis, konstruált.