Ok nélkül büntet az extrém sportokról szóló törvény az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Az extrém sportok körét meghatározó jelenlegi jogszabály miatt egyesek indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerülnek az egészségbiztosítás területén, ami sérti az egyenlő bánásmód követelményét - állítja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa. Szabó Máté szerint szakmailag pontatlan és alapvető fogalmi tévedéseket tartalmaz a mostani szabályozás.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman szerint szakmailag megalapozatlan és pontatlan a jogszabályban meghatározott "extrém sportok" köre, ezért arra kérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy kezdeményezze a szabályozás mielőbbi felülvizsgálatát.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa hétfői közleményében azt írta: az után kezdte vizsgálni a különösen veszélyesnek nyilvánított sporttevékenységek körét meghatározó jelenlegi szabályozást, hogy panaszosok kifogásolták: egészségbiztosítási szempontból "extrém sporttá" minősítették a barlangászást, illetve a falmászást. A felvetés szerint vannak olyan sportágak, amelyeknél hiába fordul elő több, orvosi ellátást igénylő baleset, azok mégsem szerepelnek a különösen veszélyes, "extrém" sportok listáján.

Mint Szabó Máté emlékeztetett: az egészségbiztosítási törvény alapján az Egészségbiztosítási Alap csak meghatározott, elsősorban sürgősségi ellátásokat finanszíroz, ha a baleset a különösen veszélyesként meghatározott sporttevékenységek közben következett be. Azt pedig a törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet tartalmazza, mely sporttevékenységek minősülnek jogi értelemben "extrémnek", azaz különösen veszélyesnek.

Jelentésében a biztos sem vitatta azt, hogy indokolt a különösen veszélyes sporttevékenységek fajtáinak pontos jogszabályi meghatározása. Rámutatott azonban, hogy az "extrém sportok" körének meghatározásakor elmaradt a tárgyilagos mérlegelés, a megalapozott szakmai előkészítés, és a szabályozás több alapvető fogalmi tévedést is tartalmaz. Ennek következtében egyesek indokolatlanul hátrányos helyzetbe kerülnek az egészségbiztosítás területén, ami sérti az egyenlő bánásmód követelményét - emelte ki az ombudsman.