Nem lehetne belehallgatni elítélt és védője telefonbeszélgetésébe az ombudsman szerint

Vágólapra másolva!
Ellentmondás van az állampolgári jogok biztosa szerint a jogszabály, illetve a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának azon intézkedése között, amely a fogvatartottak telefonbeszélgetéseire vonatkozik.
Vágólapra másolva!

Szabó Máté ombudsman hivatala közleményében azt írta, egy Nagyfán fogva tartott panaszos bejelentése nyomán vizsgálta a jogszabályokat, és megállapította, hogy az országos parancsnok intézkedése értelmében, ha az elítélt a védőjével kíván telefonon beszélni, a hívás előtt ellenőrizni kell a telefonszám és a hívni kívánt személy azonosságát, vagy a kapcsolat létrejöttekor kell meggyőződni a hívott fél kilétéről.

A telefonos rendszer erre korlátozott időtartamot biztosít, az azonosítást végrehajtó alkalmazott a beszélgetésbe csak 15 másodpercen át tud belehallgatni. Ezt a tájékoztatást az ombudsman a nagyfai börtönt is irányító Szegedi Fegyház és Börtön parancsnokától kapta.

A rendelet ezzel szemben az ombudsmani hivatal tájékoztatása szerint csak azt teszi lehetővé, hogy az intézet visszahívással győződjön meg a hívott fél kilétéről, azt viszont egyáltalán nem engedi meg, hogy a felügyelet belehallgasson a védővel folytatott telefonbeszélgetésbe.

Az ombudsman a visszásság orvoslása érdekében ajánlást tett a büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, hogy helyezze hatályon kívül az előírást, és intézkedjen, hogy az irányítása alatt álló szerveknél szüntessék meg a védői telefonbeszélgetésekbe való belehallgatás gyakorlatát.