Orbán "eredményes" beszélgetést folytatott a hallgatói szervezetekkel

Vágólapra másolva!
"Intellektuálisan izgalmasnak" nevezte Hoffmann Rózsa az Orbán Viktor, valamint a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) és a Doktoranduszok Országos Szövetsége közötti megbeszélést a felsőoktatási törvényről. A HÖOK örül, hogy garanciát kaptak arra, hogy a jövőben már a javaslatok tervezése során figyelembe veszik a hallgatók indítványait.
Vágólapra másolva!

Eredményesnek ítélték a résztvevők az Orbán Viktor kormányfőnél a felsőoktatási törvény tervezetéről tartott pénteki egyeztetést a találkozó után újságírók előtt nyilatkozva. Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár elmondta, abból az alkalomból tartották a megbeszélést, hogy finisébe érkezett a felsőoktatási törvénytervezet megalkotása, és az előterjesztés várhatóan még pénteken a parlament elé kerül.

Közölte: a hosszú - mintegy kétórás - "intellektuálisan izgalmas", együttműködést sejtető tárgyaláson számos témát megvitattak, tisztázták a múltban felmerült problémákat, és megegyeztek a felsőoktatás további részletkérdéseiről szóló együttműködés formájáról. Az államtitkár hozzátette, reméli, hogy a felsősoktatási törvény "azon viharai, amelyek az előző másfél évet jellemezték, ezzel elültek".

Ne járjon nagy költségvonzattal a külföldi munkavállalás

Nagy Dávid, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke a találkozó után úgy fogalmazott: nagyon jó, hogy a kormányfő első kézből hallhatta az érveiket. Kiemelte: garanciát kaptak arra, hogy már a javaslatok tervezése során figyelembe veszik a hallgatók érveit és indítványait.

A hallgatói szervezet vezetője a konkrétumokat firtató kérdésekre válaszul a hallgatói szerződéseket és az önköltséget emelte ki. Nagy Dávid azt mondta, arra mindenképpen lehetőséget kell biztosítani a hallgatóknak, hogy ha külföldre mennek, eldönthessék, mikor teszik, úgy, hogy ez nagy költségvonzattal ne járjon. Nagy korábban az [origo]-nak adott interjújában elmondta, elfogadhatónak tartja, hogy az állam valamilyen módon visszafizettesse képzésük költségét a külföldre távozó diplomásokkal, de szerinte ezt nem lehet egy összegben megfizettetni.

Az oktatási államtitkárság eredeti tervei szerint az államilag finanszírozott képzésben részt vevő hallgatóknak diplomájuk megszerzése után 10 év alatt 7, illetve 20 év alatt 15 évet kellett volna Magyarországon dolgozniuk. Ha ezt nem teljesítették volna, akkor a javaslat szerint vissza kellett volna fizetniük taníttatásuk költségét. Egy Navracsics Tibor közreműködésével kialkudott változat szerint 20 év alatt mindössze 5 évet kell Magyarországon dolgozniuk. Korábban a tárgyalások megrekedtek Hoffmann és a hallgatók között, ezért Orbán a közigazgatási minisztert kérte föl a közvetítésre.

Tiszteletkörnek vélték a találkozót

Szerdán derült ki, hogy Navracsics Tibor közigazgatási miniszter után pénteken a miniszterelnök is tárgyal a HÖOK-kal és a Doktoranduszok Országos Szövetségével a felsőoktatási törvény tervezetéről. Ekkor az [origo]-nak egy a kezdeményezésre rálátó, magas kormányzati beosztást viselő politikus azt mondta, egyértelműen kommunikációs akcióról van szó, amellyel azt demonstrálná a kormány, hogy "a miniszterelnök meghallgatja a Fidesz természetes generációs bázisát adó fiatalok véleményét", emellett pedig arra, hogy a kormánnyal szembeni elégedetlenség helyett "jó szájíz", pozitív benyomás maradjon meg a több tízezer hallgatóban.

Amikor az [origo] megkereste az érdekképviselet egyik vezetőjét, hogy mivel készülnek, mit szeretnének elérni a miniszterelnöknél, az illető - aki tőlünk értesült arról, hogy a kormányfő majd megkeresi őket - hosszú csend után azt mondta: nem érti az egészet, mert a közigazgatási miniszterrel folytatott egyeztetésen már minden általuk vitatott pontban megállapodtak.

Rendezik a doktoranduszszövetség jogi státuszát

Csiszár Imre, a Doktoranduszok Országos Szövetségének (DOSZ) főtitkára a találkozó után azt emelte ki, hogy javaslataik maradéktalanul bekerültek a felsőoktatási törvény tervezetébe. Kitért arra is, hogy a DOSZ jogi státuszát rendezik a törvényben, és hogy elfogadták az indítványt a szolgálati idő beszámítására.

A DOSZ vezetője szintén nagyon hasznosnak és eredményesnek értékelte a kormányfővel folytatott egyeztetést. Sikerült azokban a kérdésekben is megállapodni, amelyeket később rendeletekben szabályoznak - jelezte a főtitkár.