Megkegyelmez a nyelvvizsga nélküli diplomásoknak a Fidesz

nyelviskola, nyelvoktatás, nyelvtanítás, angol tanfolyam
Vágólapra másolva!
Nyelvvizsga nélkül is megkapnák a diplomájukat a tanulmányaikat 2013-ig befejező végzősök, ha a felsőoktatási intézmény ezt engedélyezi - a többi között ebben állapodott meg a Fidesz oktatási munkacsoportja és az oktatási államtitkárság. A megállapodás szerint a köznevelési törvény tervezetéből kikerül a fejlesztőosztály, az egész napos iskola választható oktatási forma lesz, és egyértelművé teszik, hogy az önkormányzatok csak az iskolák üzemeltetését vehetik vissza az államtól.
Vágólapra másolva!

Mentesülhetnének a nyelvvizsga alól azok a hallgatók, akik 2013-ig befejezik tanulmányaikat, és a felsőoktatási intézmény úgy dönt, hogy kiadja a diplomájukat - erről állapodott meg a Fidesz oktatási munkacsoportja és az oktatási államtitkárság. A Pokorni Zoltán által vezetett oktatási bizottság - a kormány által szintén támogatott - javaslattal orvosolni szeretné azt a problémát, hogy több tízezer diplomás azért nem kapja meg oklevelét, mert nem sikerült letennie a nyelvvizsgát.

A fideszes munkacsoport és az államtitkárság képviselője a köznevelési törvény több vitatott pontjáról is megállapodott. Az oktatási bizottság benyújtotta azt a javaslatot, amely - a keddi frakcióülésen elhangzott miniszterelnöki kérésnek megfelelően - pontosítja, hogy a települési önkormányzatok milyen feladatokat vállalhatnak át az államtól. A több mint húsz pontból álló javaslat szerint az intézmények fenntartása - az óvoda kivételével - az állam feladata, és az önkormányzatok kizárólag a működtetésre szerződhetnek majd.

Kikerül a javaslatból a fejlesztő osztály, és változatlan marad az a szabály, hogy a gyerekek az azt követő évben válnak tankötelessé, amelynek augusztus 31. napjáig betöltik hatodik életévüket. Új elem ugyanakkor az, hogy még egy évig maradhatnak az óvodában azok a gyerekek, akiknél azt a szakértői bizottság javasolja. Ők azok, akik az eredeti elképzelés szerint a fejlesztő osztályokba kerültek volna.

Az egész napos iskoláról is megállapodott a Fidesz munkacsoportja és az államtitkárság. A bizottsági indítvány szerint az egész napos iskola egy választható oktatási forma lesz, ahol nem menthetik fel a tanulókat a foglalkozások alól. A nem egész napos iskolákban csak azt írja elő törvény, hogy 16 óráig kell megszervezni a foglalkozásokat, amelyek látogatása alól az igazgató adhat felmentést.

Megállapodás született a Híd programról is, a javaslatban az szerepelne, hogy ilyen program általános iskolákban és középiskolákban, a kormány által meghatározott feltételek szerint szervezhető. A közreműködő intézményeket a kormányhivatalok jelölik ki. Egy másik módosító javaslat pedig további részletszabályokat fogalmaz meg a programokról.

A változtatásokat az oktatási bizottság módosító javaslatként nyújtja majd be a parlamentnek.

Az [origo] információi szerint a kormányfő a keddi frakcióülésen egyértelmű utasítást adott a köznevelési törvény tervezetét jegyző KDNP-s oktatási államtitkárnak, hogy vezesse végig a tervezet szövegén ezt a döntést, vagyis rögzítse mindenütt egyértelműen, hogy mi a fenntartó és mi az üzemeltető feladata. Egy, a törvény előkészítésére rálátó KDNP-s forrás szerint az államtitkárság mindvégig a miniszterelnökhöz hasonlóan értelmezte az önkormányzatok lehetőségeit, a félreértést szerinte az okozhatta, hogy az "üzemeltető" kifejezés nem szerepelt a szövegben, így a jogai, illetve lehetőségei sem.

A tervezethez benyújtott módosításokról részleteiben csak a jövő hétfői ülésén dönt majd a frakció, vagyis a keddre várt összetűzés az államtitkárság és a Fidesz oktatáspolitikusai között akkorra marad.