Három hónap haladékot adnak a kormánynak a lázadó rezidensek

Vágólapra másolva!
Elhalasztja az orvosok tömeges felmondását a Magyar Rezidens Szövetség, amely három hónap haladékot ad a kormánynak az orvosok béreinek rendezésére. A szervezet elnöke pénteken jelentette be akciójuk átmeneti felfüggesztését, mert szerinte olyan érdemi ajánlatot kaptak a kormánytól, amelyről érdemes tárgyalni. Ha azonban a tárgyalások sikertelenek lesznek, a felmondást véghez fogják vinni - tette hozzá.
Vágólapra másolva!

Elhalasztotta az orvosok tömeges felmondásával fenyegető akcióját a Magyar Rezidens Szövetség - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján a szervezet elnöke. Papp Magor közölte, hogy a rezidensek átmenetileg felfüggesztik a letétbe helyezett felmondólevelek élesítését, és azt három hónappal elhalasztják.

A döntést Papp azzal magyarázta, hogy Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól előző nap érdemi ajánlatot kaptak, amiről targyalni fognak a kormányzattal. A felmondólevelek későbbi aktiválását a rezidensek a tárgyalások eredményességétől teszik függővé. A szövetség elnöke ugyanakkor jelezte, hogy a Magyar Orvosok Szövetsége által meghirdetett, az önkéntes túlmunka visszamondásáról szóló akció ettől függetlenül továbbra is érvényben marad.

Papp Magor csütörtökön a Nemzeti Erőforrás Minisztériumban folytatott tárgyalások után közölte, hogy megfontolandó ajánlatot kapott Szócska Miklós egészségügyi államtitkártól, amely a teljes orvostársadalmat érintő bérrendezést tartalmaz. A rezidensszövetség elnöke az ajánlatról akkor nem árult el részleteket, csupán annyit mondott, hogy azt megfontolásra és tárgyalásra érdemesnek tartják. Az ügyről Papp tegnap óta egyeztetett a rezidensszövetség állományával.

A Magyar Rezidensszövetség az orvosok bérrendezését követelve korábban akciót hirdetett, és orvosok ezreitől gyűjtött be aláírt felmondólevelet. A szervezet azzal fenyegette a kormányt, hogy ha nem rendezik az orvosok bérét, januárban aktiválódik a több mint 2500 orvos felmondása, és azzal összeomlik az egészségügyi ellátórendszer. Korábban hasonló módszereket alkalmaztak az orvosok több szomszédos országban, köztük Csehországban és Szlovákiában is.

A rezidensek akciójával párhuzamosan a Magyar Orvosok Szövetsége is elindított egy akciót, amelyben az orvosok arról nyilatkoztak, hogy januártól nem vállalnak önként túlmunkát. Ehhez az akcióhoz az Alapellátó Orvosok Szövetsége is csatlakozott. Rácz Jenő, a Magyar Kórházszövetség elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a felmondólevelek és nyilatkozatok aktiválására mind ágazati, mind intézményi szinten több forgatókönyvvel is készülnek; a konkrét számok ismeretében megteszik a szükséges lépéseket. Szócska Miklós ugyanakkor korábban közölte: az egészségügyi ágazat és az intézmények továbbra is bíznak abban, hogy a letétbe helyezett felmondóleveleket a dolgozók nem érvényesítik.