Elnapolták a döntést Kövér és Pintér vitájában

Vágólapra másolva!
A leghamarabb pénteken derülhet ki, hogy Kövér László vagy Pintér Sándor nyerte a titkosszolgálatok átszervezése körüli vitát. A parlamentnek hétfőn kellett volna döntenie a házelnök által a belügyminiszter törvényjavaslatához benyújtott módosítókról, de inkább elnapolták a szavazást.
Vágólapra másolva!

Az előzetes napirenddel szemben mégsem döntött hétfőn a parlament a rendvédelmi tárgyú törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról, így leghamarabb pénteken derülhet ki, hogy a kormánypárti frakciók Kövér László házelnök vagy pedig Pintér Sándor belügyminiszter mellé állnak-e a titkosszolgálatok átalakításáról kialakult vitában.

A törvényjavaslat legnagyobb újdonsága, hogy létrehozna egy új titkosszolgálatot, a Nemzeti Információs és Bűnügyi Elemző Központot (NIBEK), amely egy rendkívül széles hatáskörrel rendelkező szervezet lenne, amely lényegében az összes rendvédelmi és nemzetbiztonsági szerv adatbázisából adatokat kérhet le. Emellett a belügyminiszter felügyelete alá helyezné a külföldi hírszerzést, az Információs Hivatalt, amelyet most a külügyminiszter irányít.

Kövér, aki az előző Orbán-kormány idején titkosszolgálati miniszter volt, több módosító javaslatot is benyújtott, amelyek jelentősen kurtítanák az új szervezet jogköreit, illetve nem engednék Pintér felügyelete alá az Információs Hivatalt. Kövér javaslatait a kormány nem támogatta, de a bizottságban kapott annyi szavazatot, hogy a parlament plenáris ülése szavazhasson róluk (a vita részleteiről itt olvashat).

A napirend módosítása és a szavazás elhalasztása azt jelzi, hogy még mindig nem dőlt el a kormánypárton belüli vita. Ez többek között azért is érdekes, mert Kövér a Fidesz egyik legbefolyásosabb politikusa, tagja a párt szűk körű vezetőségének, Pintért viszont fideszes források azon miniszterek között emlegetik, akikhez Orbán mindenképpen ragaszkodik, és akinek stabil pozíciója van a kormányban.