Válsággal számol a fővárosi költségvetési koncepció

Vágólapra másolva!
Elkészült a fővárosi költségvetés koncepciója, a közgyűlés jövő szerdán tárgyal az előterjesztésről.
Vágólapra másolva!

A fővárosi költségvetés koncepciója szerint a gazdálkodás teljesíthetőségét tekintve egyértelműen "válsággal kell megküzdeni". A dokumentum szerint a tervezést nehezíti, hogy a vártnál sokkal nagyobb a hiány, most úgy látszik, hogy meghaladja a százmilliárd forintot. Ugyanakkor még lehetnek feltáratlan kockázatok.

Egészségügyi feladatokra a tavalyival megegyezően körülbelül 86 milliárd forintot szánnak, szociálpolitikai és oktatási területre a múlt évinél 1-1 milliárddal kevesebbet, 14, illetve 41 milliárd forintot, míg kulturális feladatokra 2 milliárddal kevesebbet, összesen 14,6 milliárdot. A tavalyinál 5 milliárddal kevesebb, 32 milliárd jutna tömegközlekedési feladatokra.

A városrendezésre a tavalyi 631 millió helyett 294 milliót fordíthatnának, a lakásügyre 564 millió helyett 60 milliót, a kisebbségek támogatására 121 millió helyett 42 milliót. Jelentősen, 2 milliárd forinttal, 10 milliárdra nőne a közlekedési és parkolási feladatokra szánt összeg. Az összesítés szerint a működési kiadások előirányzata 2010-ben 269 milliárd forint volt, ez 2011-ben 260 milliárd forint.

A 4-es metróval kapcsolatban a főpolgármester csütörtökön azt mondta, hogy az első szakaszhoz még mintegy százmilliárd forint hiányzik. A második szakaszról pedig azt közölte, hogy nem törlik a beruházási tervből, de jelenleg nincs rá pénz.