A West-Balkán vállalta a szerződés szerint a tragikus este biztosítását

2011.01.19. 21:05

Számos dolog sántít a tragikusan végződött január 15-ei, Nyugati téri Noise Night Life parti szervezése körül. Az [origo] birtokába került szerződés tanúsága szerint a biztonságot egyértelműen a helyszínt üzemeltető West-Balkánnak kellett volna garantálnia, ugyanakkor jegyszedőket a szervezők hoztak magukkal. Az estére szóló bérleti megállapodást nem a tényleges szervezők kötötték a WB-vel, a közbenjáró vállalkozás nevét csak kölcsönvették az eseményhez, és a vezető aláírását is más hamisította a szerződésre.

Az [origo] birtokába került szerződés szerint a tragédiával végződött szombat esti Noise Night Life partin egyértelműen a West-Balkán Kft. feladata volt az esemény biztosítása, ugyanakkor jegyszedő és beengedő embereket a szervezőnek kellett hoznia, de a West-Balkán is állíthatott saját embereket a beléptetéshez.

A West-Balkán és a Noise Night Life a tragikus buli másnapján éppen a szerződésre hivatkozva vádolták egymást a felelősséggel. A január 13-án aláírt, háromoldalas szerződést a West-Balkán Kft. nem közvetlenül a partit szervező Noise Life Productionnal, hanem egy harmadik céggel, a Diesel Music 2010 Kft.-vel kötötte. A megállapodás 7. pontjában felsoroltak szerint a január 15-ére szóló bérlet időtartama alatt a bérbeadó WB a közműszolgáltatások (víz, villany, WC-használat) és a takarítás mellett a biztonsági szolgálatot is garantálja.

A vállalást később a 9. pontban is megerősíti a szerződés. Ez így szól: "Biztonsági szolgálatot a bérbeadó biztosít. Feladata, hogy a vendégek rendzavarásra, élet, testi épség és egészség veszélyeztetésre alkalmas tárgyakat ne hozhassanak be, továbbá a bérlemény területéről a bérbeadó, illetve a bérlő tulajdonát képező tárgyakat ne vihessenek ki. Továbbá feladata bármilyen rendzavarás vagy károkozás megakadályozása a bérleményben, illetve a bérlemény előtti utcaszakaszon is."

A rendezvény jegyeinek előállítását és a jegyszedést ugyanakkor a bérlőre, tehát a Diesel Musicra ruházza a megállapodás, de a 10. pont azt is kiköti, hogy "a bérbeadónak jogában áll a jegy osztásához külön embert állítani a beléptetésnél". A bérlő feladatairól szóló rész kizárólag a vendéglátással, azon belül az italforgalmazással kapcsolatos teendőkkel bízza meg a Diesel Musicot, kikötve azt is, hogy a tevékenységgel kapcsolatos valamennyi szakhatósági (ÁNTSZ és egyéb) engedélyt, bizonylatot, illetve a vásárlók könyvét a cég január 14-ig köteles bemutatni a bérbeadónak.

A nagy hely miatt választották a West-Balkánt

A Diesel Music főtevékenysége a cégadatbázisban fellelhető információk szerint valóban italszolgáltatás. Külön csavar a történetben ugyanakkor, hogy a tragikus estén információink szerint valójában nem a Diesel végezte a feladatot, hanem egy a kft.-vel és a Noise Life-osokkal is jó kapcsolatot ápoló társaság, amely - mivel saját cégük nincsen - az ügyvezetővel történt szóbeli megállapodás alapján "kölcsönvette" a Dieseltől a nevet és a cégformát, vagyis a cég nevében végezte aznap az italszolgáltatást.

Az [origo] birtokába került szerződésen a Diesel aláírójaként ugyan a cégadatbázis szerinti valódi ügyvezető, P. László neve szerepel, a vasárnap őrizetbe vett férfi azzal védekezett rendőrségi és bírósági meghallgatásán, hogy a szerződést nem is látta, azt nem ő írta alá. Állítását szerda délelőttre, úgy tudjuk, az ügyvédje írásszakértővel is bizonyította, aminek nagy szerepe volt abban, hogy a férfi előzetes letartóztatásba vételét szerdán végül is nem rendelte el a bíróság.

"Ügyfelem valóban engedélyt adott, hogy a Diesel nevében árusítsanak italt a rendezvényen, de arról nem volt tudomása, hogy bérleti szerződést is kötöttek a nevében" - mondta az [origo]-nak Kertész Gusztáv. Az ügyvéd elmondása szerint a rendőrség kedd este őrizetbe is vette azt a férfit, aki aláhamísította a szerződésre az ügyvezető aláírását. A cégvezetőt - és vele együtt K. Tamást, a Noise Life ügyvezetőjét - szerda délben egyébként azzal az indoklással helyezte szabadlábra a bíróság, hogy előzetes letartóztatásuk elrendeléséhez a bűncselekmény megalapozott gyanúja is hiányzik.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
A rendezvény három, őrizetből kiengedett szervezője távozik a Fővárosi Bíróságról

A rendezvényről szóló megállapodásban semmilyen módon nem szereplő Noise Life Productionnak információink szerint csak szóbeli megállapodása volt a Diesel nevében eljáró csapattal, írásos szerződése nem. K. Tamásék feladata eszerint a program, vagyis a zene és a DJ-k, a technika, illetve a jegyek biztosítása volt szombat estére.

A kft. ügyvezetője vasárnapi őrizetbe vétele előtt az [origo]-nak azt mondta: a West-Balkánt éppen óriási befogadóképessége miatt választották a programsorozat korábbi, zuglói helyszíne helyett, az eseményre összesen rendelt 4000 karszalag (belépő) pedig kevesebb volt, mint ahányan (4500-an) a WB egy tavaly februári Kurvák és kamionosok néven hirdetett buliján részt vettek. Utóbbi miatt K. Tamás szerint fel sem vetődött, hogy a partit ne lehetne a Nyugati téri komplexumban tartani, és az sem, hogy a szórakozóhelyet üzemeltető kft.-nek minderre nincs engedélye.

K. Tamás szavai és a kft. vasárnapi közleménye szerint a szombat esti eseményre összesen 2881 jegyet adtak el. Pintér Sándor belügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján a nyomozás addigi adataira hivatkozva 3000 vendéget említett, illetve, hogy a tömeget összesen 10 biztonsági őr felügyelte.

A szerződés nem válaszolja meg egyértelműen azt a kérdést, hogy melyik cég felelőssége vetődik fel a szombati tragédia után. A rendőrség szerint a három halálesetet az okozta, hogy túl sok embert engedtek be a buli helyszínére. Az azonban nem egyértelmű, hogy a feltételezhetően a haláleseteket okozó tolongás azért alakult ki, mert túl sok embert engedtek be a bejáratnál, vagy azért, mert a helyen nem felügyelték megfelelően a rendet. Az sem egyértelmű, hogy a beengedést végül a Diesel emberei vagy - ahogy arra a szerződés lehetőséget ad -, a West-Balkán emberei intézték, esetleg együtt dolgoztak a bejáratnál.

Az engedélyekről, illetve a biztosítás megszervezéséről meg akartuk kérdezni a West-Balkán Kft. őrizetből kedd este kiengedett ügyvezetőjét is, Sz. Győző azonban többszöri próbálkozásunkra sem vette fel, majd ki is kapcsolta telefonját. A cégnél a tragédia másnapján, vasárnap délelőtt sem akartak reagálni megkeresésünkre, vasárnap este kiadott közleményükben pedig a biztonsági feladatokat nem említve azt írták, hogy a szombat éjszakai rendezvény szerződés szerinti lebonyolítását nem a West-Balkán, hanem saját személyzettel és eszközökkel (ideértve a  jegyértékesítést és a létszámkontrollt is) a Noise Night Life végezte.

KAPCSOLÓDÓ CIKK