Összesen több mint egymilliárdos kárt okozott a szombati földrengés

Vágólapra másolva!
Kedd délig több mint háromezer kárbejelentés érkezett a biztosítókhoz a szombati földrengéssel kapcsolatban. A károk teljes összege meghaladja az egymilliárd forintot.
Vágólapra másolva!

Az Aegon Biztosító becslése szerint a teljes kár egymilliárd forint körüli, ebből a biztosított épületekben esett kár 540 millió forint. A lakásbiztosításban piacvezető Aegon a maga részéről háromezer kárbejelentéssel és 180 millió forint kárkifizetéssel számol.

A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) kedden azt közölte az MTI-vel, hogy szinte az összes lakásbiztosítási szerződésben szerepel a földrengéskár, így az ügyfelek számíthatnak kártérítésre. A gyors ügyintézés érdekében a szövetség azt javasolja, hogy az ügyfelek adják meg mobilszámukat, hogy a kárszakértők időpontot tudjanak egyeztetni.

Mivel Oroszlányban ál-kárszakértők is megjelentek, fontos tudni, hogy a valódi kárszakértők fényképes igazolvánnyal rendelkeznek, és mivel általában magukkal viszik az ügyfél aktáját, tisztában vannak az adatokkal, és nem tesznek fel felesleges vagy gyanús kérdéseket. Emellett a kárszakértők előre egyeztetett időpontban mennek ki a helyszínekre.

Az összesítés szerint Oroszlányban 220 káresetet jegyzőkönyvezett a helyi védelmi bizottság, Vértessomlón pedig 107 épületben keletkeztek károk a szombati földrengés során.

Az oroszlányi polgármester szerint katasztrófa idején legfontosabb a tájékoztatás, ezért érdemes lenne a településeknek hangosbeszélőket beszerezni. Takács Károly levélben felhívta a szolgáltatók figyelmét, hogy egy-másfél órán át nem működtek a mobilhálózatok, ez pedig súlyos gondokat okozott. A települések vezetői szóvá tették, hogy a földrengések jelzésével és kutatásával foglalkozó állami szervektől nem kaptak megfelelő tájékoztatást.