Budai: Az ügyészség megpróbálta eltussolni Juhász vesztegetési ügyét

2011.02.19. 13:57

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a Budapesti Katonai Ügyészség megpróbálta eltussolni Juhász Ferenc szocialista országgyűlési képviselő, egykori honvédelmi miniszter ügyét a vesztegetési pénzekkel kapcsolatban. Budai Gyula a legfőbb ügyésztől kérte a nyomozás megindítását az ügyben.

Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult az állítólag Juhász Ferenc volt honvédelmi miniszternek juttatott vesztegetési pénzekkel kapcsolatban az elszámoltatási kormánybiztos. Budai Gyula az MTI-nek azt nyiltakozta, hogy hivatala hónapok óta folytat vizsgálatot a Honvédelmi Minisztériumon (HM) belüli korrupciós ügyekkel, elsősorban Fapál László volt közigazgatási államtitkár megbízási szerződéseivel kapcsolatban. Fapál László ugyanis azután, hogy megszűnt államtitkári pozíciója, havi 500 ezer forint plusz áfáért adott jogi tanácsot a szocialista Szekeres Imre volt kabinetfőnökének - mondta Budai, hozzáfűzve, hogy Fapál László neve időközben felmerült a HM vesztegetési ügyében is.

A kormánybiztos szerint az ügy érdekessége az, hogy O. János dandártábornok körülbelül egy évvel ezelőtt tette a Hír Tv által idézett terhelő vallomást. O. János ezt akkor is fenntartotta, amikor szembesítették a volt államtitkárral - tette hozzá Budai Gyula, aki úgy véli "egy ilyen terhelő vallomásra más embereket meggyanúsítottak és bevittek volna, Juhász Ferencet azonban még tanúként sem hallgatták meg". Ennek alapján a kormánybiztos egyértelműnek tartja, hogy a Budapesti Katonai Ügyészség - amely idén január 19-én befejezte a nyomozást - megpróbálta eltussolni Juhász Ferenc ügyét, holott Fapál Lászlót meggyanúsították, őrizetbe vették, és le is tartóztatták.

Az elszámoltatási kormánybiztos szerint a katonai ügyészség birtokában lévő információkról Kovács Tamás akkori legfőbb ügyésznek is tudnia kellett. Az elszámoltatásért felelős kormánybiztos mindezek miatt a napokban Polt Péter legfőbb ügyészhez fordult, átadta neki O. János gyanúsítotti kihallgatási, valamint szembesítési jegyzőkönyvét, és azt kérte, indítson nyomozást, tisztázza ezeket a körülményeket "az elmúlt húsz év legnagyobb korrupciós ügyében".

Az [origo] megkereste a Budapesti Katonai Ügyészséget az ügyben, de későbbre ígértek tájékoztatást. Az MSZP sajtóosztályán az MTI-vel pénteken azt közölték, hogy Juhász Ferenc határozottan visszautasította a korrupciós vádakat, és jogi lépéseket helyezett kilátásba.

KAPCSOLÓDÓ CIKK