Járókelők közé rohant egy autó a fővárosban, hárman meghaltak

Vágólapra másolva!
Hatan súlyosan megsérültek, amikor egy autó felhajtott a járdára Budapesten, a Soroksári úton hétfőn délután. A sérültek közül hárman a kórházba szállítás után meghaltak. A rendőrség tájékoztatása szerint a balesetet okozó piros furgont egy huszonöt éves fiatalember vezette, kihallgatták, majd őrizetbe vették. A baleset okát még vizsgálják.
Vágólapra másolva!

Még egy sérült meghalt a kórházban a Soroksári úti baleset életveszélyes sérültjei közül - közölte a rendőrség. Hétfő délután több mentőautót és a tűzoltókat is riasztották a főváros IX. kerületébe, a Soroksári útra, ahol a villamosmegállóban várakozó járókelők közé rohant egy autó. Két ember a kórházba szállítás után vesztette életét, majd egy újabb életveszélyes sérült is meghalt a kórházban. A Péterfy Sándor Utcai Kórház-Rendelőintézethez tartozó Országos Baleseti és Sürgősségi Intézet ügyeletvezető főorvosa az [origo]-nak elmondta, hogy egy középkorú nő és egy szintén középkorú férfi halálát agy- és koponyasérülés okozta. Még három embert ápolnak kórházban.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Helyszínelnek a rendőrök a Soroksári úti balesetnél - kattintson a képre galériánkért!

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat szóvivője korábban az [origo]-nak elmondta, hogy egy piros furgon eddig ismeretlen okból felhajtott a járdára, és elütött hat embert. Négyen - két férfi és két nő - életveszélyes sérüléseket szenvedtek, őket a mentők azonnal életmentő beavatkozásokban részesítették. A négy életveszélyes sérült koponya-, mellkas- és végtagsérüléseket szenvedett. A négy életveszélyes sérültön kívül két férfi súlyosan sérült meg, ők combtörést és egyéb végtagtöréseket szenvedtek - mondta Győrfi Pál. A sérülteket három budapesti kórházba, a IX. kerületi Merényi Gusztáv Kórházba, az Országos Baleseti és Sürgősségi Intézetbe és a Honvéd Kórházba szállították.

A rendőrség sajtóügyeletese az [origo]-nak azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, mi okozta a balesetet, a huszonöt éves sofőrt kihallgatták, majd őrizetbe vették. A Független Hírügynökség értesülése szerint a sofőr elaludt a volánnál. Korábbi cikkünkből kiderül, hogy a BKV próbálja csökkenteni az utasvédelem nélküli megállóinak számát, de gyakran az újak építésénél sem képes megfelelni saját elvárásainak.

A Fővinform tájékoztatása szerint a baleseti helyszínelés befejeződött, a forgalmi dugó is megszűnt.

Az [origo] ebben a cikkben részletesen foglalkozott azzal, hogy a halálos közúti balesetek gondatlan okozása vádpontban - ide tartozik a gyalogosok elgázolása is - milyen gyakorlatot követnek az ítélkező bírók.

Mit mond a törvény a közúti balesetekről?
A Büntető törvénykönyv 187. paragrafusa szerint "aki a közúti közlekedés szabályainak megszegésével másnak vagy másoknak gondatlanságból súlyos testi sértést okoz, vétséget követ el, és egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A büntetés három évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény maradandó fogyatékosságot, súlyos egészségromlást vagy tömegszerencsétlenséget okoz; egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény halált okoz; két évtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés, ha a bűncselekmény kettőnél több ember halálát okozza, vagy halálos tömegszerencsétlenséget okoz.
A szabályok szerint tehát a "halálos közúti baleset gondatlan okozása" vádpontban a bíróknak legalább egy év, legfeljebb öt év börtönt kell kiszabniuk. Ha két év börtönnél nem hosszabb a büntetés, akkor ezt enyhíteni lehet azzal is, hogy a szabadságvesztést felfüggesztik. Különlegesen indokolt esetben a bírók egyévesnél enyhébb szabadságvesztést is kiszabhatnak a vádlottakra. A kettőnél több ember halálát okozó baleset esetében nincs lehetőség az ítélet felfüggesztésére, a bírók csak letöltendő szabadságvesztést szabhatnak ki.