Az állam átvállalja a BKV 77 milliárd forintos adósságát

Vágólapra másolva!
A főpolgármester szerdán bejelentette, kormánytagok közölték vele, hogy az állam kifizeti a BKV-nak a közvetlen pénzbeni támogatást, és a 77 milliárd forintos banki adósságát is átvállalja. A 19 milliárd forintos támogatást várhatóan március végén kaphatja meg a főváros, míg az adósságátvállalás reális határideje július.
Vágólapra másolva!

Az állam várhatóan átvállalja a BKV 77 milliárd forintos banki adósságát, és 19 milliárd forintos közvetlen támogatást is kifizet - jelentette be Tarlós István főpolgármester szerdán, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Tarlós elmondása szerint arról még nem született kormányzati döntés, hogy beszállnak-e a Budapesti Közlekedési Központba, de ha a kormány úgy dönt, hogy beszáll, akkor ez inkább 2012-re várható.

Korábban Tarlós a BKV-ról azt mondta, ha a város nem kap állami segítséget, a cég még ebben az évben be fog dőlni. "A BKV adósságállománya kezelhetetlen" - fogalmazott, hozzátéve, hogy a cég banki adóssága 77 milliárd, a belső adósságállománya pedig majdnem 800 milliárd forint, például azonnal vásárolni kellene 1100 új buszt.

A Fővárosi Közgyűlés február 24-i ülésén 55 milliárd forintos hiánnyal fogadta el Budapest 2011. évi, mintegy 503 milliárd forintos főösszegű költségvetését. A fővárosi büdzsé általános tartaléka csaknem négymilliárd forint, az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó céltartalék hárommilliárd forint, a vis maior tartalék pedig több mint 218 millió forint.