Tízmilliós kártérítésre és börtönre ítéltek kábeltolvajokat

kémvillamos, üres villamos, BKV, felsővezeték lopás, éjszakai járat,
Vágólapra másolva!
Közel 60 millió forintos kártérítésre és letöltendő börtönbüntetésre ítéltek több kábeltolvajt. A BKV szerint precedens értékű ítélet született, a cégnek tavaly is több száz milliós kárt okoztak a tolvajok.
Vágólapra másolva!

Hét kábeltolvajt ítélt el jogerősen a bíróság, az ítélet alapján különböző mértékű - 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő - letöltendő szabadságvesztést kaptak - közölte a BKV Zrt. szerdán. A szabadságvesztés büntetésen és a közügyektől való eltiltáson kívül az ítélet kötelezte a tolvajokat arra, hogy térítsék meg a BKV-nak okozott közel 60 millió forintos kárt.

"Reméljük, az ítélet elrettentő hatással lesz a további lopási kísérletekre" - írta közleményében a közlekedési vállalat, amelynek adatai szerint a kábel- és felsővezetékrendszer megrongálásából, illetve ellopásából tavaly mintegy 224 milliós kára származott a cégnek, míg az idén már eddig 12,5 millió forintos a kár. "Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV- és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára" - tették hozzá.

Mivel a BKV szerint a kábellopások kivitelezése "speciálisan szervezett elkövetői körre" utal, a vállalat az esetek felderítése érdekében együttműködik a rendőrséggel, megelőzés céljából pedig éjszakánként kémvillamosokkal is ellenőrzi a BKV területeit. Az [origo] kémvillamosokról készült riportját itt elolvashatja.