Felmentették a halálos sütemények készítésével vádolt cukrászt

Vágólapra másolva!
Ártatlannak találta a bíróság azt a Vas megyei cukrászt, akinek a süteményei miatt a vád szerint hat ember halt meg 2006-ban. A jogerős ítélet szerint nem bizonyítható az ok-okozati összefüggés a halálesetek és a cukrászüzem dolgozóinak esetleges gondatlansága között.
Vágólapra másolva!

Jogerősen felmentette a bíróság azt a Vas megyei cukrászt, akinek a termékeitől a vád szerint több mint négyszáz ember kapott szalmonellafertőzést. A fertőzés miatt hat ember életét vesztette, de a Vas Megyei Bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy a cukrász felelős a halálukért.

A Szombathely melletti Sé településen található cukrászüzem a közétkeztetésbe szállított süteményeket, és saját üzletében is árulta termékeit. A süteményt fogyasztó emberek 2006 augusztusában fertőződtek meg szalmonellával, ezért a cukrászat vezetőjét foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetéssel vádolták meg.

A vád szerint a cukrász többszörösen megsértette a higiéniai szabályokat és a technológiai előírásokat. A vádlottat ugyanakkor már első fokon is felmentette a bíróság, mert ítélet szerint nem volt egyértelműen bizonyítható, hogy a cukrászat dolgozóinak gondatlansága vagy szakmai szabályszegése okozta volna a halálos kimenetelű fertőzést.

A Vas Megyei Bíróság jogerős ítélete azzal indokolta a felmentést, hogy a büntetőjogi felelősség megállapításához elengedhetetlen az ok-okozati összefüggés bizonyítása. A bíróság ezzel lényegében helybenhagyta a korábbi, elsőfokú döntést.