Dávid Ibolya távollétében kezdődött az UD Zrt.-per

Vágólapra másolva!
Sem Dávid Ibolya, sem Herényi Károly nem ment el az UD Zrt.-ügyben indított per szerdán kezdődött tárgyalására. A személyes adatokkal való visszaéléssel szintén megvádolt Szilvásy György megjelent a bíróság előtt, bűnösségét azonban tagadta. A tárgyalás csütörtökön Dávid Ibolya és Herényi Károly írásos vallomásainak ismertetésével folytatódik.
Vágólapra másolva!

Dávid Ibolya, az MDF volt elnöke és Herényi Károly, az MDF egykori frakcióvezetőjének távollétében szerdán megkezdődött a Pesti Központi Kerületi Bíróságon az UD Zrt.-vel összefüggésben indított büntetőper. A szintén megvádolt Szilvásy György egykori titokminiszter és Tóth Károly, a parlament nemzetbiztonsági bizottságának korábbi alelnöke elment a tárgyalásra.

A szerdai tárgyaláson a bíró közölte, hogy a büntetőeljárási törvény március elején megváltozott szabályai lehetővé teszik, hogy a két politikus távollétében is folytatódjon a büntetőper; korábban ugyanis részletes nyomozati vallomásokat tettek, melyeket fenntartanak. Dávid Ibolya beadványában jelezte, hogy nem a bíróság iránti tiszteletlenség vezeti, hanem az, hogy tiltakozzék az ügyészség vádemelésének módja ellen. A terjedelmes vádirat ismertetése után a szerdai tárgyaláson az első- és másodrendű vádlottat hallgatták meg.

Szilvásy György és Tóth Károly nem ismerte el bűnösségét. A volt MSZP-s miniszter a tárgyaláson kifogásolta, hogy az ügyészség szerinte tényként kezeli a fideszes politikusok állításait. Szilvásy hangsúlyozta, hogy csak a törvényben előírt kötelességeinek tett eleget, kizárólag a Nemzetbiztonsági Hivatal vezetőjének tájékoztatása alapján informálta az országgyűlési képviselőket, ahogy fogalmazott, "azon nem terjeszkedtem túl".

Tóth Károly, akinek nincs védője, mert "annyira bízik az igazában", azt mondta a bíróságon, hogy mindent országgyűlési képviselőként, bizottsági alelnökként tett és nem követett el bűncselekményt. A tárgyalást csütörtökön Dávid Ibolya és Herényi Károly korábbi írásba foglalt vallomásainak ismertetésével folytatja Vasvári Csaba bíró a PKKB-n.

A Központi Nyomzó Főügyészség Szilvásy György ellen folytatólagosan, hivatalos személyként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés bűntette, Tóth Károly ellen pedig hivatalos személyként és felbujtóként elkövetett különleges személyes adattal visszaélés miatt emelt vádat. Dávid Ibolyát kényszerítés bűntettével, valamint kétrendbeli személyes adattal visszaélés vétségével vádolják. Herényi Károly ellen személyes adattal visszaélés vétsége a vád.

A vádirat szerint Szilvásy György miniszterként jogosulatlanul sokszorosíttatta és adta át az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének két fideszes politikussal, Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetéseinek szövegét, illetve hanganyagát. Tóth Károly a vád szerint a nemzetbiztonsági bizottság alelnökeként hatáskörét túllépve bírta rá a minisztert arra, hogy tájékoztatást adjon a bizottság tagjainak.

A két MDF-es politikus pedig a vád szerint ismeretlen helyről származó, titokban rögzített telefonbeszélgetések hangfelvételeinek nyilvánosságra hozásával visszalépésre kényszerítette az MDF 2008. őszi tisztújításán elnökjelöltként indulni kívánó Almássy Kornélt.