Isten említése az alaptörvényben nem jelenti a nem keresztény lakosság kirekesztését - mondta Orbán Viktor a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. A magyar uniós elnökség által eddig elért eredmények közül a miniszterelnök kiemelte az energiapolitikai megállapodást, illetve azt, hogy júniusban vélhetően első ízben fogadnak majd el közös romastratégiát.

"A nemzeti önbecsüléssel rendelkező országok az erősek" címmel Orbán Viktor miniszterelnökkel közölt interjút péntek este a Frankfurter Allgemeine Zeitung internetes kiadása, mely a lap szombati számában jelenik meg. Az interjút Georg Paul Hefty, az újság magyar származású szemleírója készítette.

Az egyik fő téma az új magyar alaptörvény volt. Orbán Viktor szerint az új alkotmány szellemi kereteit és tartalmát az elmúlt két évtized tapasztalatai határozták meg. Mindezt - mint mondta - egy mondatban lehet összefoglalni: "ha egy ország saját önbecsülésében, saját magában nem biztos, ha nem ismeri saját szellemi alapjait, akkor gazdaságilag sem lehet sikeres". Szerinte Európában azok az országok lesznek erősek, amelyek nemzeti önértékelése, nemzeti önbecsülése erős.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy a Szent Korona miért szerepel az alaptörvény preambulumában, elmondta: az állampolgároknak kiküldött 8 millió kérdőív magában foglalta azt a kérdést is, hogy mit tartalmazzon feltétlenül az alkotmány, és 900 ezerben a koronát megnevezték.

Orbán elutasította azt a feltételezést, amely szerint a korona Nagy-Magyarországot testesíti meg, és ezáltal sérti az ország szomszédainak érdekeit. A miniszterelnök szerint nem létezik semmifajta Nagy-Magyarország.  "Mi mindig a történelmi Magyarországról beszélünk" - mondta, hozzátéve: az, hogy Magyarország korábban nem ugyanolyan nagyságú volt, nem ugyanarra a területre korlátozódott, mint ma, nem legenda, nem fikció vagy ideológia, hanem történelmi tény. "A korona tehát nem területeket szimbolizál, hanem valamennyi magyar összetartását", amelynek semmi köze területi revízióra vonatkozó igényhez vagy vágyhoz - mondta.

Orbán szerint Isten említése az alaptörvényben a nem jelenti a nem keresztény lakosság kirekesztését. A miniszterelnök elmondta, hogy az alkotmány a himnusz első sorával kezdődik, és Istent csak ezen az egy helyen említik. "A himnusz azonban valamennyi magyar számára fontos, a hívők számára éppúgy, mint a nem hívők számára" - fogalmazott, ugyanakkor azt is hozzátette, hogy Magyarország, Európa a jövőben vagy keresztény lesz, vagy nem fog létezni.

A magyar uniós elnökség által eddig elért eredmények közül a miniszterelnök kiemelte, hogy sikerült megállapodást elérni az energiapolitikáról. Itt annak az alapelvnek a rögzítésére utalt, amely szerint minden országnak két, egymástól független energiaforrással kell rendelkeznie. Orbán nagy eredménynek tartja azt is, hogy sikerült megállapodni a többi 26 tagállammal arról a hat jogszabályról, amely szükséges az európai gazdasági kormányzáshoz. Harmadrészt kiemelte, hogy első ízben fogadnak majd el közös romastratégiát, szerinte biztos, hogy erre az állam- és kormányfők júniusi csúcstalálkozóján sor kerül. A negyedik fő eredménynek azt nevezte, hogy sikerült fenntartani Horvátország reményét a csatlakozási folyamat lezárására, mégpedig olyan időben, amikor szembenállás tapasztalható az EU mindenfajta bővítésével.