Elhunyt N. Szabó Sándor színművész

Vágólapra másolva!
Életének hatvanhetedik évében meghalt N. Szabó Sándor színművész, a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagja. A színész Pécsett közel kétszáz szerepben játszott, és feleségével gyerekszínházat vezetett.
Vágólapra másolva!

Hosszú betegség után szombaton elhunyt N. Szabó Sándor - közölte a Pécsi Nemzeti Színház szombaton. A színész 1944-ben született, a Színművészeti Főiskola elvégzése után pályafutása 1964-ben a szegedi színházban indult, a Pécsi Nemzeti Színházban pedig 1973-ban kezdett dolgozni.

"Valamennyi műfajban - mind a drámai (prózai), mind a zenés szerepekben otthon érzte magát, kiválóan énekelt és táncolt. Bóni gróftól a Hamlet Claudiusáig, a Cabaret konferansziéjától az Osztrigás Mici Petipontjáig, a Ványa Bácsi Szerebjakov professzorától az Oliver Faginjéig, a Denevér Froscháig terjedt szerepeinek széles skálája, valamennyi sikeresen megformált szerepében maradandót alkotott" - derül ki a színház közleményéből, amely szerint csak Pécsett közel kétszáz szerepben játszott. N. Szabó Sándor több mint 25 évig vezette feleségével, Unger Pálmával a Sziporka Gyermekszínházat, és a növendékek közül választott gyermekszereplőket előadásaihoz.

Színházi munkásságát Szendrő József-díjjal ismerte el a társulat titkos szavazással, majd a Pécsi Nemzeti Színház örökös tagjává választották. Idén márciusban a Színházi Világnapon a Gobbi Hilda-életműdíjat vehette át. N. Szabó Sándort a Pécsi Nemzeti Színház és a Színházi Dolgozók Szakszervezete saját halottjának tekinti. Temetéséről később intézkednek.